fbpx

Dezodorant v spreju s sodo bikarbono

Objavil Tončka Mavrič dne

Dezodorant v spreju s sodo bikarbono

Natrijev bikarbonat je med izdelovalci domače kozmetike ena izmed najbolj priljubljenih sestavin za izdelavo dezodoranta, saj odlično vsrka in nevtralizira vonjave. Dobavljiv je skorajda v vsaki trgovini, je popolnoma naraven in neškodljiv, njegova uporaba pa je preprosta.

Natrijev bikarbonat lahko kot dezodorant uporabljamo na različne načine: čistega v prahu ali z dodatkom škroba, v obliki stika kot mešanico rastlinskih masel in sode bikarbone ali pa v obliki vodne raztopine. Tako čist v obliki prahu ali pa v mešanici z rastlinskimi masli lahko natrijev bikarbonat zaradi svoje zrnčaste oblike poškoduje ali opraska nekoliko občutljivejšo kožo, v obliki raztopine teh težav navadno ni. 

Dezodorant v spreju s sodo bikarbono

voda do 100
hidrolat nepozebnika 30
glicerol 3
natrijev bikarbonat 10
arabski gumi 2
eterična olja 0,5

Postopek
Hidrolat nepozebnika zmešamo z destilirano vodo, dodamo glicerol in arabski gumi ter dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Pustimo približno 45 min, da se arabski gumi popolnoma namoči. Dodamo eterična olja ter ponovno dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Nastati mora bela, homogena tekoča emulzija. Dodamo natrijev bikarbonat, pomešamo z žlico da se dodobra stopi in nato pustimo nekaj ur stati. Na dno se bo usedel odvečni natrijev bikarbonat. Mešanico precedimo skozi filter papir za kavo, nato pa prelijemo v čisto stekleničko s sprejem.

O formulaciji in dezodorantu

Hidrolat nepozebnika vsebuje veliko taninov, ki pripomorejo k oženju por. Zaradi njegovega adstringentnega delovanja ga pogosto vključujemo v različne formule za dezodorante, saj nekoliko pripomore k zmanjšanju potenja. V primeru, da ste na nepozebnik preobčutljivi, ga iz formule izpustite ali ga nadomestite z žajbljevim hidrolatom.

K učinkovitosti dezodoranta poleg natrijevega bikarbonata in nepozebnika pa tu veliko doprinesejo tudi eterična olja. Izbirajte takšna, ki vam prijetno dišijo in ki imajo protibakterijsko in/ali dezodorantno delovanje. Velik del neprijetnega telesnega vonja namreč povzročajo mikroorganizmi in encimske reakcije, ki naš pot presnavljajo. Šele presnovni produkti dajo neprijeten vonj, zato je uporaba eteričnih olj z učinkovitim protibakterijskim delovanjem toliko pomembnejša. Izbirate lahko med mnogimi različnimi eteričnimi olji, npr. limona, limonska trava, petitgrain, čajevec, timijan, benzoin, evkalipt, pačuli, geranija, sivka, itd. Arabski gumi bo poskrbel, da se bodo eterična olja z vodo emulgirala in ne bodo plavala na površini, zaradi česar vam dezodoranta ne bo potrebno vsakokrat pretresti.

Natrijev bikarbonat je po svoji kemijski sestavi pravzaprav sol, ki je dobro topna v vodi. Njegova topnost je pri sobni temperaturi med 9 in 10 grami na 100 ml vode. V naši formuli uporabimo 10 g natrijevega bikarbonata na 100 g izdelka ter tako dosežemo nasičeno raztopino. To je pravzaprav tudi razlog, zaradi katerega moramo po dodatku sode bikarbone počakati, da se odvečna soda poleže in nato precedimo. Nasičena solna raztopina onemogoča, da bi se v našem izdelku razrasle bakterije in plesni, zato tako izdelanemu dezodorantu ni potrebno dodajati konzervansa. (Enak princip se izkorišča pri vlaganju zelenjave v slanico, le da je tu naša sol natrijev bikarbonat!)

Velja posebej poudariti, da ima raztopina natrijevega bikarbonata bazičen pH. Prav zaradi bazičnega pH lahko v prevelikih količinah ali ob predolgi uporabi povzroči preobčutljivostne reakcije. V primeru srbečice, rdečice ali pekočega občutka je zato potrebno vsaj začasno prekiniti z uporabo sode bikarbone kot dezodoranta.

Pri tem velja opomniti, da ima natrijev bikarbonat le omejene dezodorantske sposobnosti. Soda bikarbona odlično vpija neprijetne vonjave, vendar pa se slej ko prej »zasiči« in ne vpija več. Tako izdelan dezodorant je »lahek« dezodorant. Primeren je za tiste osebe, ki se ne potijo močno oz. nimajo močnega telesnega vonja. V močno stresnih situacijah in v poletni vročini rad odpove, odpove pa tudi pri ljudeh z izrazitim potenjem.

Zaradi nasičenosti raztopine dezodorant z bikarbonatom rad zamaši razpršilko našega spreja. V takšnem primeru razpršilko dobro operemo pod tekočo vodo, da odstranimo morebitne ostanke sode bikarbone, posušimo ter normalno uporabljamo naprej. Na temnih oblačilih pušča soda bikarbona bele madeže ali lise, ki pa se zlahka operejo tudi v navadni vodi.


46 Komentarjev

Anonimni · 6. oktobra, 2013 ob 08:19

Lepo pozdravljena Tončika ;),

kako ste mi kaj? Že kar dolgo se nisva slišali. Hvala za objavo o naravnem deodorantu, sama si ga izdelujem samo iz nepozebnika,sodebikarbone ter eteričnih olj-mi je zelo super, z veseljem pa bom še poiskusila tudi vašega ;).

Imela bi še eno vprašanje za Vas. Na desni strani obraza imam že kar nekaj let nekakšne akne, ki nočejo in nočejo izginiti iz obraza. Sem bila pri dermatologinji in mi je dala nekaj krem,vendar sem si rekla, da bi si jaz to rajši pozdravila na naraven način.Na internetu sem našla kar veliko materiala. Nekje sem zasledila, da naj bi bil zeleni čaj, kar uspešen pri različnih kožnih izpuščajih. Razmišljala sem, da bi si poiskusila narediti macerat iz zelenega čaja. Ognjičev macerat sem že delala, zanima pa me, če lahko naredim macerat iz zelena čaja po istem postopku,kot ognjičevega? Pri ognjičevem se uporabila olivno osnovno olje. Ali menite, da bi lahko tudi v tem primeru uporabila olivnega ali mi priporočate katerega drugega? Tudi o kamiličnem in sivkinem maceratu sem razmišljala, ki sta ravno ta zelo dobra za zdravljene kože. Vsa ta olja bi potem po končanem postopku skupaj zmešala in se poiskusila namazati-mislim, da škoditi mi nebi smela. Mogoče bi celo lahko še dodala kakšno antibakterijsko eterično olje (čajevec)?

Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem in lep pozdrav na primorsko ;),
radovednica 🙂

toncika · 6. oktobra, 2013 ob 09:26

Živijo Radovednica,

res se že dolgo niste oglasili! Kako kaj vaš študij?

Variant za izdelavo dezodoranta iz natrijevega bikarbonata je kar veliko, to je samo ena od možnosti 🙂

Kar se tiče zelenega čaja je bogat z antioksidanti in zelo dober tako za kožo kot za pitje, vendar pa so njegove aktvine sestavine topne v vodi, ne pa v maščobah. Z maceratom in zelenega čaja ne bi dosegli veliko, pravzaprav bi to bila le fina reklama, če bi morali svoj izdelek prodajati 🙂 Velika večina maceratoiv se izdeluje na enak način: posušeno rastlino zalijemo z oljem in pustimo 30 do 40 dni v temi, pri čemer vsak dan vsaj enkrat dobro premešamo. Nato precedimo in filtriramo.

Zelo dobra je po izkušnjah Landre-ja, uporabnika italijanskega foruma Angolo di Lola in administratorja foruma Arcadia (arcadia.forumup.it) mešanica sivke, ognjiča in kamilice. On ga poimenuje "lavacamolendula" iz LAVAnda-CAMOmilla-caLENDULA. Recept za razmerja lahko najdete tukaj: http://lola.mondoweb.net/viewtopic.php?f=42&t=1967&hilit=camolendula, Zelo dobro naj bi pomirjal kožo, negoval opekline in srbečico.

Kar pa se tiče aken… nisem dermatolog in tudi ne zdravnik, zato o različnih možnosti za zdravljenje ne morem govoriti. Zapomnite si, da je kozmetika kozmetika – njena naloga je čiščenje, ličenje, vlaženje, barvanje, ne pa zdravljenje. Akne ali druge bolezni so pač bolezni in zdravljenje aken spada v zdravniško področje, ne pa na kozmetično. Kozmetika še nikoli ni odpravila nobene bolezni, s pravilno izbiro lahko samo pripomoremo k izboljšanju določenega stanja.

Preden poskusite karkoli na lastno pest, pojdite ponovno k dermatologinji in jo jasno vprašajte, kaj imate. Če so akne (katere?), izpuščaji, dermatitis, karkoli. Jasno morate vedeti, kaj to je. Morda se vam zdijo akne, pa imate izpuščaje zaradi preobčutljivosti na bogve kaj. V tem primeru bi lahko z uporabo dražečih stvari (kot so eterična olja) situacijo poslabšala.

Lep dan 🙂

Anonimni · 11. oktobra, 2013 ob 16:09

Lepo pozdravljena Tončika :),

javljam sem vam z zamudo-računalnik sem imela na popravilu :(. Hvala na vprašanju glede študija-pišem magistrsko nalogo tako, da počasi nastaja :).
Najlpeša hvala za vse odgovore :). Izvedela sem nekaj novega glede deodoranta-do sedaj nisem vedela, da v deodorantu natrijev bikarbonat oz soda bikarbona prepreči razvoj mikroorganizmov, torej, da mu ni potrebno dodajati konzervansa. Čeprav moj hidrolat nepozebnika, koliko sem se pozanimala v trgovini, že vsebuje konzervans Cosgard. Vem pa za vnaprej, če bom kje dobila nekonzerviran hidrolat, da ga lahko brezskrbi uporabim v deodorantu brez dodajanja konzervansa-hvala.

Hvala za linkec za Lavacamolendula :)-pravkar sem si ga brala-seveda sem si pomagala s prevajalnikom, ker italijanskega jezika na žalost ne znam. Hmm kolikor sem razumela, a je možno, da ta gospod pripravlja macerat kar v enem velikem steklenem loncu-torej združi 2 dela posušenega ognjiča, 2 dela kamilice in 1 del sivke v izbranem olju? Jaz pa sem mislila pripraviti za vsako rastlinico posebej macerat in šele potem združiti vse tri, ko že vse skupaj prefiltriram. Točika kaj pa Vi menite, je bolje, da združim vse rastlinice in naredim kar en macerat ali je bolje, da naredim vsakega posebej? Ali je sploh kakšna razlika med tema dvema postopkoma? Uporabila pa bom verjetno kar hladno stiskano olivno olje-upam, da ne bom olje pretežko za kožo.

Zdravnica mi je postavila diagnozo za nekakšen kožni dermatitis-v bistvu še sama ni točno vedela 🙁 in mi nato podala kar nekaj receptov za različne tablete in mazila. Ta mazila vem, da pa niso ne vem kako dobra za povrhnjico kože, saj jo kar precej tanšajo 🙁 tako, da sem se odločila, da bom naprej poiskusila kaj iz naravne nege. Že nekaj časa si umivam obraz z ovsenimi kosmiči in presentljivo pomagajo :), probala še bom s kakšnim izumivanjem obraza z zelenim in ognjičevim čajem pa bom videla kaj bo. Sedaj uporabljam ognjičev macerat, ki sem si ga naredila, prebrala sem, da tudi pomaga pri kakšnih kožnih izpuščajih, aknah.

Tončika hvala še enkrat pa želim Vam lep sončen vikend,

radovednica 🙂

toncika · 11. oktobra, 2013 ob 16:27

Pozdravljena Radovednica,

vidim, da google translate kar dobro dela tudi za slovenščino 🙂 Vsekakor ste prav razumela, Landre zmeša vse rastline in jih namaka v istem kozarcu skupaj. Osebno menim, da ni bistvene razlike med macerati, če jih izdelamo iz vsake rastline posebej ali pa iz vseh rastlin naenkrat skupaj. Razlika je samo v praktičnosti: tako umažete en sam kozarec in morate zadevo samo enkrat precediti in filtrirati, v nasprotnem primeru pa imate trikratno delo 🙂

Tudi če bi v vašem deodorantu s sodo bikarbono uporabili cosgard bi ta bil popolnoma neučinkovit. Soda bikarbona dvigne pH raztopine v bazično območje, Cosgard pa je aktiven samo do pH 7. Bodite pozorni pri hidrolatu nepozebnika, saj lahko pri nekaterih osebah sproži alergično reakcijo!

Kožnih dermatitisov je veliko različnih vrst, najbrž en sam obisk pri dermatologu ne more točno pokazati za katero obliko pravzaprav gre. Tudi dermatologi se pogosto znajdejo v situaciji, ko ne znajo in ne vedo postaviti diagnoze, vendar tudi samodiagnoza ni ravno pravi korak. Mogoče bi bilo dobro poiskati drugo strokovno mnenje… kaj pravite?

Lep vikend tudi vam 🙂

Anonimni · 12. oktobra, 2013 ob 06:38

Dobro jutro Tončika ;),

no sem tudi jaz vesela za strica goola :), da mi lahko kdaj pa kdaj priskoči na pomoč pri prevajanju :), ko jo nujno potrebujem. Hvala vam, se danes popoldne lotim in pripravim ta čudoviti macerat v enem velikem steklenem kozarcu-ga že imam pripravljenjega :).Uporabila bom vaš hladen postopek (40 dni) z olivnim oljem ter kozarec dala v hladen, temen prostor-odlična izbira zanj bo omara na hodniku ;).

Glede deodoranta-meni moja izbira odgovarja, sem ga pa nardila eni kolegici in jo je koža res malce srbela, tako, da je očitno to reakcijo sprožil virginjski nepozebnik. Razmišljlala sem, da ji bom nardila vašega za poiskusiti ;)-ji bo znal odgovarjati, ker vaš deodorant vsebuje pa manjšo količino nepozebnika.

Bom poiskala še drugo dermatologinjo, da še ona pregleda situacijo in pove svoje mnenje-hvala za vašo skrb :).

Tončika lepo mi bodite in se seveda še kaj slišiva,
lep pozdravček na primorsko ;),

radovednica 🙂

toncika · 12. oktobra, 2013 ob 18:09

Živijo,

kot sem že zapisala, ima natrijev bikarbonat bazičen pH. Takšen pH ima tudi njegova raztopina. Nekateri ljudje dezodorant na osnovi natrijevega bikarbonata zelo dobro prenašajo, nekateri ga prenašajo le določen čas, po katerem se pojavi srbečica in alergična reakcija, nekateri pa ga sploh ne prenašajo. Jaz osebno sem ga nekaj časa uporabljala, potem pa se je pojavil izpuščaj in rdečica, zato ga sedaj sploh ne uporabljam več. Morda vaša prijateljica preprosto ne prenese takšnega dezodoranta in tudi sprememba formule ali opustitev nepozebnika ne bo prinesla olajšanja. Prav v kozmetiki – in toliko bolj pri naravni kozmetiki! – velja pravilo, da ni vse enako dobro za vse.

Uspešno maceriranje 🙂 Ko boste macerat začeli uporabljati, pa sporočite, kako se vam zdi 🙂

Lep večer!

Anonimni · 12. oktobra, 2013 ob 18:37

Dober večer Tončika ;),

bom z veseljem sporočila :). Upam, da uspe in, da bo tudi za uporabo vredu-bomo videli ;),

lepo bodite pa pozdravček,
radovednica 😉

Tamara · 2. aprila, 2014 ob 21:03

Ga Tončika,

lep pozdrav. Mene pa zanima, kakšno je INCI ime za natrijev bikarbonat ter hidrolat nepozebnika? A je možno, da so tudi druga ustaljena imena za prvega?

Hvala! Lep pozdrav 🙂

toncika · 3. aprila, 2014 ob 07:48

Živjo,

INCI ime za natrijev bikarbonat je Sodium bicarbonate ali redkeje Sodium hydrogencarbonate. Vsa ostala imena so poljudna… Na kakšno ime pa ste naleteli? Hidrolat nepozebnika pa je Hamamelis virginiana water ali Hamamelis virginiana leaf water ali Hamamelis virginiana distillate (sicer poljudno ime). Lahko je prisoten prevod v angleščino – witch hazel.

Lp,
toncika

Anonimni · 3. maja, 2014 ob 09:41

Pozdravljeni!

Rada bi naredila ta deodorant, pa vidim, da se arabskega gumija pri nas ne dobi. Ga lahko v tem primeru (za deodorant) izpustim oz. kaj bi nastalo v tem primeru? Ali, še bolje, ga lahko s čim zamenjam?

Hvala!
Mojca

toncika · 3. maja, 2014 ob 11:28

Živjo,

arabski gumi deluje kot emulgator za eterična olja. Lahko ga izpustite, edina razlika bo ta, da bodo eterična olja plavala na vrhu, vi pa boste pred uporabo morali dezodorant vedno dobro pretresti. Zamenjali bi ga lahko s kakšnim tekočim emulgatorjem ali solubilizatorjem, ki pa jih prav tako ni mogoče dobiti pri nas.

Lp
toncika

Anonimni · 3. maja, 2014 ob 16:23

Hvala za tako hiter odgovor, super ažurni in prijazni ste! 🙂

Nekje sem zasledila, da je kokosov glukozid emulgator (sicer sredstvo za penjenje), ki povzroči, da se olje ne loči od vode. Lahko uporabim tega?
Pri nas sem zasledila še emulgator in stabilizator Polisorbat 20 (iz kokosovega olja) ali Polisorbat 80 (iz oljčnega olja) – kako je s tem?

Lep dan!
Mojca

toncika · 5. maja, 2014 ob 07:30

Živjo,

tako Polisorbat 20 kot Polisorbat 80 spadata med etoksilirane sestavine, zato nikakor nista dovoljena v naravni kozmetiki. V kolikor vas to ne moti, bosta gotovo odlično opravila nalogo solubilizatorja (predvsem Polisorbat 20).

Kokosov glukozid je naravna površinsko aktivna snov (torej po domače čistilo), ki se jo uporablja za izdelavo šamponov in gelov za prhanje. Kot tak ima seveda tudi emulgirne lastnosti, vendar se navadno površinsko aktivnih snovi ne uporablja kot emulgatorjev – oz. zelo redko. V teoriji je vse mogoče, v praksi pa se navadno poišče bolj primerne sestavine, predvsem zato, ker imamo tu opravka z izjemno nizko količino olj. Kako zelo majhna bi morala biti količina kokosovega glukozida, da bi bil povsem nevtraliziran z olji in ne bi imel več čistilne moči? Tega natančno ne moremo vedeti. Lahko poskusite, vendar rezultat morda ne bo po pričakovanjih 🙂

Lp

Anonimni · 8. maja, 2014 ob 08:20

Lepo pozdravljena Tončika ;),

kako ste kaj? Upam, da vse lepo pri vas :). Zopet imam eno vprašanje za vas :). Že več kot eno leto uporabljam podoben deodorant, kot ste ga predlagala zgoraj. Naredim ga iz 45ml virginjskega nepozebnika, 5ml vodke, žlice sodabikarbone in 20 kapljic eteričnega olja. Sodo bikarbono raztopim v hidrolatu, v vodki pa zmešam eteričnega olja nato pa vse skupaj prelijem v razpršilko. Deodorant mi je zelo vredu.

Me pa zanima glede uporabe eteričnih olj, namreč vedno doziram ena in ista eterična olja: 8 kapljic čajevca, 2 kapljici evkaliptusa, 7 kapljic sivke ter 3 kapljice geranije. Menite, da bi morala po enem letu uporabe eterična olja zamenjati s kakšnimi drugimi ali lahko še vedno naprej uporabljam isto kombinacijo?

Hvala vam za odgovor ter lep sončen pozdravček na primorsko,
Polona

toncika · 8. maja, 2014 ob 17:42

Živjo Polona,

če vam do sedaj dezodorant in uporabljena et. olja niso povzročala težav, brez skrbi lahko nadaljujete z isto kombinacijo. Drugače je seveda, če ste se vonja naveličali. V takem primeru pa le zamenjajte 🙂

Lp
toncika

Anonimni · 8. maja, 2014 ob 18:29

Pozdravljena Tončika ;),

hvala vam za informacije ;), bom potem kar lepo uporabila isto kombinacijo eteričnih olj, ker mi res odgovarja. Mislila sem samo, da bi lahko bilo kaj narobe, če skozi uporabljaš oziroma vnašaš ena in ista eterična olja v telo. Verjetno bi lahko nastal sčasoma kakšen problem le v primeru, če bi jih predozirala oziroma jih uporabljala res v velikih količinah. Moja količina 20 kapljic na 50ml pa menim, da je kar nizka oziroma primerna. Mi je pa ena prijateljica rekla, da njej se pa zdi, da imam preveliko količino eteričnih olj. Samo koliko sem brskala po spletu sem zasledila, da se za deodorante lahko uporablja takšna količina eteričnih olj.

Lepo bodite pa se še javim s kakšnim vprašanjem-verjetno se bo slej, ko prej pojavilo 😉 :),
lepo nočko,
Polona

toncika · 9. maja, 2014 ob 05:48

Živjo Polona,

težave se lahko pojavijo v primeru preobčutljivosti na določeno et. olje, v tem primeru bi bilo mešanico potrebno spremeniti. Če do takšnih težav ni prišlo, ni potrebno skrbeti.

Kar se tiče količine: 20 kapljic na 50 ml pomeni 40 kapljic na 100 ml, kar predstavlja dober odstotek oz. celo nekaj več. Za en ml se namreč potrebuje kakšnih 25 do 30 kapljic. Načeloma se v izdelkih za telo uporabljajo tudi večje količine et. olj, zato se mi takšna količina ne zdi pretirano visoka – seveda v kolikor jo dobro prenašate. Zavedati se morate, da so nekateri ljudje na et. olja precej občutljivi, zato je pri takšnih osebah potrebna manjša količina in seveda večja previdnost. Morda spada vaša prijateljica med takšne osebe 🙂

Lep dan,
toncika

Anonimni · 10. maja, 2014 ob 06:45

Pozdravljena Tončika ;),

super, najlepša vam hvala za razjasnitev glede uporabe količin eteričnih olj. Ta moj homemade deodorant mi res zelo odgovarja tako, da ga bom zdaj še z večjim veseljem uporabljala naprej ;), ker zadnjič me je pa res moja prijatljica malce prestrašila tako, da deodorant nisem uporabljala kakšen teden dni :), da res nebi bilo kaj narobe. No zdaj sem pa res pomirjena, ko ste mi povedala, da ni potrebno vzganjati nobene panike in strahu :). Mogoče je pa res prijateljica malce bolj občutljiva in mora imeti malce manjšo dodano količino e.o..

Tončika hvala vam še enkrat, zdaj pa grem na moj vrt še kaj posadit pa malce okopat prvo zelenjavico ;),
l
ep dan vam želim,
Polona

Anonimni · 12. maja, 2014 ob 12:54

Pozdravljena Tončika ;), moram vas še vprašati, če je bolje, da ta moj deodorant shranim v stekleno razpršilko? Prebrala sem, da eterična olja topijo plastiko in, da lahko na takšen način prehajajo škodljive sestavine iz plastike v telo. Do sedaj sem ga imela kar v plastični razpršilki-zaenkrat se mi še ni zgodilo in nisem opazila, da mi bila plastenka kaj poškodovana-mogoče, ker nimam dodane tako velike količine e.o..

Hvala vam in sončen pozdravček,
Polona

toncika · 12. maja, 2014 ob 16:01

Živjo,

pri takšnih količinah ne bi smelo biti težav, poleg tega nimate kakšnih hudo korozivnih et. olj (najbolj huda in težavna so olja citrusov). Je pa seveda vsekakor na dolgi rok bolje steklena embalaža, reciklirati isto plastenko prevečkrat ni ravno najbolje…

Lp

Anonimni · 12. maja, 2014 ob 18:09

Pozdravljena Tončika ;),

hvala vam za odgovor. Čez čas si bom kupila stekleno embalažico ;), ker eno in isto uporabljati na dolgi rok, res ni najbolje :).

Lepo bodite, hvala vam pa lep večer,
Polona

Shine · 17. junija, 2014 ob 11:08

Lepo pozdravljena Tončika,

Njalepša hvala, ker obstajate in, ker z vašim blogom brezplačno in z velikim srcem delite vaše znanje! Popolnoma sem nevešča. Se šele učim. Bi mi prosim povedala kje naj kupim sestavine za izdelati dezodorant? Kje kupujete vi? A bi mi morda lahko svetovala kakšno kremico za malčke. Imam 2 punčki ( 2 leti in 6 mesecev). Obe imata ogromno problemov z atopijskim dermatitisom in alergijami.

Najlepša hvala in lep pozdrav.
Velik objem,
Sandra

Toncika M · 17. junija, 2014 ob 12:03

Zivjo Sandra,

Natrijev bikarbonat lahko kupite v katerikoli trgovini, npr. v Eurospinu. Etericna olja v vsaki spletni trgovini ali pa recimo v Sanolaborju. Arabski gumi pa boste zal nasli le v tujini na spletnih straneh, ki so zapisane v objavi Kje kupiti in kaj kupiti.

Kar se tice izdelkov za otroke, se posebej v primeru dermatitisa, nikar neizdelujte nicesar. Kupljene kreme morda res vsebujejo veliko sinteticnih sestavin, vendar so le-te preverjene in ne poslabsajo stanja. Domaci izdelki pa lahko kljub naravnosti stanje poslabsajo: problem je lahko namrec cisto vsaka sestavina, od emulgatorjev so konzervansov in celo rastlinskih olj. Ena izmed redkih krem, ki jo lahko poskusite izdelati, je Galenova krema (recept najdete na blogu), pri cemer seveda bodite pazljivi, da izberete taksno rastlinsko olje, ki ga malcka dobro preneseta.

Lp

Anonimni · 29. oktobra, 2014 ob 12:55

Že več kot leto dni uporabljam deodorant po vašem receptu in sem z njim zadovoljna. Malo me moti, ker je "voden". Kaj bi mu lahko dodala, da bi postal bolj gost in bi ga lahko uporabila v roll-onu?
Hvala za odgovor.

Toncika M · 29. oktobra, 2014 ob 18:52

Živjo,

lahko poskusite s ksantan gumijem, vendar boste po vsej verjetnosti razočarani. Ostalo bo namreč precej tekoče, že kanček več ksantana pa bo dalo lepljivo in precej smrkavo stvar, poleg tega pa preveč ksantana pod pazduho zadržuje vlago (in daje še večji občutek potenja). Skratka: najboljša rešitev ostaja sprej.

Za roll-one so najboljše rešitve emulzije, vendar je redko tekoča stabilna emulzija s sodo bikarbono takorekoč nemogoča, ne samo zaradi elektrolitov, temveč tudi zaradi visokega pH-ja.

Lp

Anonimni · 29. oktobra, 2014 ob 20:44

Hvala za hiter odgovor. Tudi sprej je v zelo redu, a malenkosti, ki te motijo, želiš izboljšati, če se da.
Lep večer.

Anonimni · 26. decembra, 2014 ob 17:06

Pozdravljena,
zanima me rok uporabe tega deodoranta. Hvala.

Toncika M · 27. decembra, 2014 ob 15:48

Nekaj mesecev. Skoraj gotovo ga pri redni uporabi prej porabite.

crasula · 20. novembra, 2017 ob 09:41

Avtor je odstranil ta komentar.

crasula · 20. novembra, 2017 ob 09:41

Prav lepo pozdravljeni!

Naj najprej povem, da sem v začetku tega leta pričela izdelovati svoje kreme in najprej sem pričela brati vaš čudoviti blog! Lahko rečem samo uaauuu! Koliko informacij! Potem sem se udeležila ene delavnice, a vedno znova se vračam na vaš blog. Zelo pa sem vesela, da ste ga ponovno 'oživeli'! Zato pa kar hitim z vprašanji. 🙂
Torej nekaj časa si po vašem sicer prilagojenem receptu delam deo. Sedaj pa vas vprašam za strokovni navset.
Arabski gumi nadomestim s solubilizatorjem dermofeel in pa dodatm ksantan gumi, ker so mu ljubši deodorant v roll-onu.
Kaj pravite na mojo formulo?
54,7 destilirana voda
30 hidrolat nepozebnika 30
0,3 ksantan gumi
3 glicerol 3
10 natrijev bikarbonat 10
2 solubilizator
eterična olja 0,5

Lahko povečam eterična olja na cca 1 oz približno 25 kapljic? Potem moram povečati dermofeel, kajne? Torej 1 eteričnih olj in štirkratnik dermofeel – torej 4. In na ta račun manj vode.

Hvala in lep dan še naprej.

crasula · 20. novembra, 2017 ob 09:44

In še to… z veseljem bi se udeležila kakšne vaše delavnice. Imate v prihodnosti to v planu? Sicer sem na porodniškem dopustu in trenutno s težavo grem na nekaj urno delavnico, a v prihodnosti bi se tega zelo želela. Za vaš blog sem vam neizmerno hvaležna!

Toncka Mavric · 22. novembra, 2017 ob 18:47

Pozdravljena,
hvala še enkrat za pozitivne in vzpodbudne besede!
Drugače pa le korajžno na dan z vprašanji. Odgovori bodo sicer še malo bolj poredki, ker me kofetarstvo kar precej utrudi, vendar bo z novim letom vsekakor tudi z blogom bolj živo 🙂

Pojdiva kar k receptu… ko pišete demofeel, domnevam da menite Polyglyceryl-10 laurate? Imate v tem primeru v mislih čisti Polyglyceryl-10 laurate ali njegovo 50% raztopino?
Glede na to, da se v Sloveniji povečini dobi Dermofeel G 10 LW, ki je 50% vodna raztopina, domnevam, da imate to obliko. Zatorej vam toplo priporočam, da uporabljate zapis Polyglycerly-10 laurate (50% raztopina). Zakaj je to pomembno? Ker se odstotek uporabe bistveno razlikuje!
Žal je pri slovenskih prodajalcih nekoliko zmede (oz. nejasnosti) pri PGE-10 lauratu in pri podatkih, ki jih nato posredujejo. PGE-10 laurate namreč obstaja tako v čisti obliki (100% PGE-10 laurate) kot v 50% raztopini. PGE-10 laurate tako dobimo v dveh izdelkih (istega proizvajalca), ki se imenujeta Dermofeel G 10L in Dermofeel G 10 LW – pri čemer tisti dodatni W označuje vodno raztopino.
Dermofeel G 10 L (torej izdelek, ki vsebuje le čisti PGE-10 laurate) se uporablja za solubilizacijo olj v razmerju 1:3 do 1:5 (pri čemer gre 1 del olja : 3 do 5 delov solubilizatorja). Razmerje je odvisno od samega olja – nekatera et. olja potrebujejo več, nekatera manj.
Dermofeel G 10 LW (torej izdelek, ki vsebuje 50% raztopino) pa se uporablja za solubilizacijo olj v razmerju 1:5 do 1:10 (!!!) – seveda zato, ker je aktivna sestavina raztopljena. Razmerje med solubilizatorjem in oljem ostaja še vedno enako, razmerje uporabe končnega izdelka pa ne.
Torej, povrnimo se k formuli… če imate na razpolago raztopino, to primerno označite in primerno tudi upoštevajte razmerja. Za pol odstotka eteričnega olja boste torej potrebovala v povprečju osemkratno količino 50% raztopine PGE-10 laurata (Dermofeela G 10 LW).

Drugo problematiko recepta predstavlja uporaba PGE-10 laurata skupaj s sodo bikarbono. Soda bikarbona daje v raztopini namreč pH med 8 in 9, proizvajalec pa za stabilno območje PGE-10 laurata nakazuje med pH 4 in 8. pH raztopine sode bikarbone bo torej šel preko priporočenega pH, kar seveda ni priporočljivo.

Po vsej tej dooolgi in dolgočasni ekskurziji v tehnične podatke in liste PGE-10 laurata pa vas takoj vprašam, čemu bi et. olje rada solubizirala? Nekateri hidrogeli (tudi ksantan) odlično zdarži manjšo količino et. olja v suspenziji. To pomeni, da drobci et. olja dobesedno "lebdijo" znotraj gela oz jih gel zaradi svoje (napihnjene) polisaharidne strukture lahko zadrži, da ne priplavajo na vrh. Solubilizacija je, po mojem mnenju, smiselna le za tiste izdelke, pri katerih je prozornost izdelka zelo pomembna (npr toniki). Sama ovrednotite, ali vam je prozoren deodorant tako zelo pomemben.

Še zadnji namig, ki pa je predvsem odvisen od vas samih. Ksantan gumi zelo rad daje občutek potenja. Nanašanje le-tega na območje, kjer se že po naravi potimo, je za ljudi, ki se nekoliko več potijo, problematično. Osebno vem, da ga v dezodorantih nikoli ne uporabljam (nadomestim ga s hidroksietil celulozo) ravno zato, ker imam nato vedno "mokre" oz "vlažne" podpazduhe. Kombinacija z glicerinom pa stvar še dodatno poslabša.

Lp
Tončka

Toncka Mavric · 22. novembra, 2017 ob 18:50

Vsekakor, z letom 2018! Objava(/e) bo(/do) gotovo na blogu, pa tudi na Facebooku, več kot vas bo, več bo delavnic :):)

crasula · 23. novembra, 2017 ob 09:19

Najlepša hvala za tako izčrpen odgovor. Res je, imam DERMOFEEL G 10 LW, torej Polyglycerly-10 laurate 50% raztopino. Zakaj sem ga uporabila? Ker je bilo na eni izmed delavnic rečeno, da če hočem et.olja v vodi razporediti enakomerno…Skratka, nismo šli v podrobnosti. Nisem pa vedela, da ima ksantan gumi to sposobnost, da delci olja v majhni količini lebdijo.
Torej če sedaj prav razumem. Lahko iz moje formule najenostavneje odstranim DERMOFEEL G 10 LW in uporabljam deo, če bo deloval. Naj povem, da sem ga takega uporabljla nekaj mesecev in nikoli nisem "zasmredla". Potemtakem bi bila formula sledeča:
54,7 destilirana voda
32 hidrolat nepozebnika
0,3 ksantan gumi
3 glicerol
10 natrijev bikarbonat
eterična olja 0,5

Naj potemtakem odstranim tudi glicerol, če se s ksantanom ne marata?
Imam veliko ksantana in ne vem kaj bi z njim.

V drugem primeru, pa bi bilo še bolje, če bi ksantan odstranila in ga, kot pravite, nadomestila s hidroksietil celulozo. V enakem odstotku? Potentakem tudi ne bi potrebovala solubilizatorja?
Še enkrat hvala in čim več utrujajočega kofetkanja… 🙂

crasula · 23. novembra, 2017 ob 09:22

Se že veselim. Do sedaj sem bila na 2h delavnicah in postajam vse bolj korajžna. A manjka mi še več uporabnega znanja, kaj kje kako in zakaj točno uporabiti določeno stvar. Osebno bi bila za delavnico odšteti več, če bi bila skupina manjša. To je zgolj moje osebno mnenje. Ker pri 12ih in več puncah težko vsaka vpraša kako in kaj.
Lep dan še naprej.

Toncka Mavric · 30. novembra, 2017 ob 13:37

Pozdravljena.
Na delavnici so vam sicer povedali čisto pravilno, vendar pa solubilizacija ni vedno potrebna. Solubilizacija je "nujna" le takrat, ko želimo prozoren izdelek – torej prozoren tonik, prozorno toaletno vodico, prozoren dezodorant itn. V vseh ostalih primerih pa se lahko poslužujemo klasičnih emulzij ali – v primeru preprostih hidrogelov – suspenzijske moči gela.
Načeloma imajo vsi zgoščevalci vodne faze sposobnost suspenzije, ravno zaradi te lastnosti tako dobrodejno vplivajo tudi na stabilnost emulzije. Nekateri bolj, drugi manj, vendar do določene mere (recimo do 1%) lahko v hidrogelih brez težav vključimo lažje lipidne sestavine, ki bodo ostale v suspenziji.

Skratka, Dermofeel G 10LW lahko odstranite. Glede glicerola se sami odločite, upoštevajoč, kako močno se potite. Glicerol in ksantan sta sicer izredno dobra prijatelja, vendar lahko v dezodorantu povzročata občutek potenja. Lahko za začetek poskusite s ksantanom (brez glicerola) in nato ovrednotite, kakšen občutek vam daje dezodorant. V kolikor bi vam ne odgovarjal in bi se vam zdelo, da ste nekako "potite", ga lahko zamenjate s hidroksietil celulozo. Ta se uporablja v večjih količinah (1-3%), jaz jo v dezodorantu (emulziji) uporabljam v količini 2%. Več o hidroksietil celulozi najdete tu: http://moja-kozmetika.blogspot.si/2013/10/hidroksietil-celuloza.html

Lp
Tončka

crasula · 5. decembra, 2017 ob 08:23

Še enkrat prav lepa hvala za izčrpne informacije!

crasula · 28. januarja, 2018 ob 10:27

Pozdravljeni,
ponovno jaz. Iščem iskalnik na strani, a ga ne najdem. Ste ga odstranili?
Spet imam vprašanje glede dezodoranta. Soda bikarbona me občasno draži pod pazduhami. Našla sem kalijev galunovec oz.potassium alum s katerim bi rada naredila dezodornt. Na spletu sem našla nekaj receptov, a v nobenem nisem zasledila konzervansa. Tudi nikjer nisem zasledila točno koliko aluma se uporabi.
Če bi formulo zastavila nekako tako, je potreben konzervans, ali ima alum kakšno posebno lastnost, da se le tega ne potrebuje? Jaz sem ga vseeno vključila.
95 hidrolat
4 kalijev galunovec
0,4 ksantan gumi
0,6 cosgard
Eterična olja 15-20 kapljic

Recept sem zapisala čisto po občutku, saj nekje priporočajo 1g na 100, drugje pa 15g na 100 galunovca.
Kaj pravite?

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 06:15

Pozdravljena 😉
Ja, pri spremembi forma za novice in RSS sem odstranila iskalnik, ker naj bi po googlovih analizah bil neuporabljen. Očitno google ne ve vsega. Ga bom namestila nazaj, brez skrbi.

Soda bikarbona na dolgi rok rada draži. Žal pa tudi galun ni ravno blesteča zvezda. Kot ste sami napisali je to potassium alum. Torej kalijev aluminijev sulfat. Je resda naraven, vendar vsebuje aluminij. Problematika soli aluminija v dezodorantih je ta, da ne glede na to, iz katere oblike soli izvira, deluje adstringentno, pravzaprav aluminij zakrči in stisne predel okoli znojnic, ki tako izpuščajo vedno manj znoja. V komercialnih dezodorantih se uporablja aluminijev klorohidrat, ki deluje hitreje, vendar pa je princip delovanja tudi pri galunu podoben. Omejevanje oz. "zadrževanje" znojenja pa ni ravno mala malica za naše telo. Znojenje je, konec koncev, naravni proces, skozi katerega ne odvajamo samo temperature, temveč tudi toksine.

V vsakem primeru – v kolikor se odločite za dezodorant z galunom – navadno se galun uporablja tako, da se ga zmoči pod vodo, nato pa nanese pod pazduho. Ima kisel pH (če se ne motim pod 4, okoli 3,5), pH-ja pa ne spreminjamo, saj drugače ne deluje več. Pri tem pH načeloma ne raste nič… Če se pod pazduho brijete, vas bo zeloooo pekel. Pa tudi srbel. S ksantanom se ne marata preveč, saj ksantan deluje kot flokulant, v prisotnosti trivalentnih aluminijevih ionov se bo sprijel v kepe… Skratka. Najlažje je, če si izdelate spray (voda + galun) ali pa ga nanesete le nekoliko zmočenega (v kolikor imate galun v "kamnu" in ne v prahu).

Lep dan,
Tončka

crasula · 29. januarja, 2018 ob 08:25

Pozdravljeni,
hvala za hiter odgovor. Žal sem že kupila prah ja. Tako da bom odstranila ksantan in EO ter ga zmešala z vodo. Koliko galuna v 100g? Lahko v hidrolat? Kaj pa konzervans ni potreben?
Lep dan tudi vam.

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 09:22

Živjo,

poskusite s 5%, nato pa povečujte, če bo potrebno. Zasledila sem tudi primere z 10%, vendar začnite raje z nižjim odstotkom. Topnost galuna je pri sobni temperaturi 14 g na 100 g vode, tako da imate kar precej maneverskega prostora. Vsekakor v primeru draženja ali pekočega občutka prenehajte z uporabo. Lahko uporabite tudi hidrolat, konzervans je pri nižjih odstotkih priporočljiv, pri višjih pa ga zaradi zasičenosti in kislega pH lahko tudi opustite. Pazite, da izberete konzervans, ki deluje v tako kislem okolju!

Pred poletjem je planiran en obširen članek o formuliranju dezodorantov, upam, da boste takrat našli kaj zase 🙂

Lp
Tončka

crasula · 29. januarja, 2018 ob 09:51

Še enkrat prav lepa hvala. Poizkusim v hidrolatu, izmerim pH in uporabim primeren konzervans.
Lp

neja62 · 5. aprila, 2018 ob 09:55

Živjo Tončka,
rada bi naredila deodorant v spreju brez sode, katero bi zamenjala z decalact deom. A lahko enostavno spustim sodo in dodam v količini 1% decalact deo? Pa arabskega gumija nimam. Ga lahko zamenjam s sestavljenim emulgatorjem iz MILNICE Sucragel AOF? Imaš kakšen predlog recepta za kremni deodorant? Se lahko samo soda zamenja z decalact deo-m?

LP Andreja

Toncka Mavric · 6. aprila, 2018 ob 06:46

Živjo Andreja,

sodo lahko izpustiš in preostali del zamenjaš z vodo.
Arabski gumi služi emulgiranju eteričnih olj, lahko ga zamenjaš s katerimkoli emulgatorjem ali solubilizatorjem.
Si Decalact deo že uporabljala? Po vsej verjetnosti decalact deo sam ne bo zadostoval, potrebno bi bilo dodati še druge sestavine, veliko je odvisno pa tudi od tega, koliko se potiš in ali je vonj po naravi bolj močen ali ne. Dobro bi bilo vključiti še kakšen zinc ricinoleate in trietil citrat, recimo.

– Mimogrede, z vprašanji vedno prehitevaš objave, ki so že planirane. Objava o deodorantih in sestavinah je planirana v začetku maja. A mi bereš misli al kako? 😛 –

Ko govoriš o kremnem deodorantu, kakšno konsistenco imaš v mislih? S čim bi ga nanašala? Načeloma so vsi kremni bolj ali manj tekoči deodoranti preproste emulzije z aktivnimi deodorantnimi sestavinami, vendar je prav način nanašanja in uporabe tisti, ki določa formulo.

Lp
Tončka

neja62 · 9. aprila, 2018 ob 07:54

živjo Tončka, delactat nisem še uporabljala. Potim se močno edino poleti v veliki vročini. Drugih sestavin se ne bom lotila, ker jih nimam in tudi izkušenj z njimi ne.
Kremni deodorant sem mislila tisti, ki se vlije v deo stik in se potem maže.

Hvala za odgovor in lp

Toncka Mavric · 9. aprila, 2018 ob 09:22

Živjo,

poskusi samo z decalactom, morda bo dovolj. Če vidiš, da ne zadostuje, bo potrebno formulo prolagoditi. Vsekakor vedi, da celo proizvajalec v spremnih listih priporoča, da je dobro dodati 5% trietil citrata.

Pri tem te moram opomniti tudi na to, da proizvajalec omenja uporabo decalacta deo v emulzijah ali vodno-alkoholnih izdelkih, ne pa v zgolj maščobnih, kar potem postavlja pod vprašaj delovanje decalacta v samo maščobnem okolju. Bi bilo za poskusit, morda deluje enako, morda pa ne.

Glede stika imaš sicer na razpolago več variant, vendar niso vse ravno prijazne in naravne. Ena izmed najbolj pogosto uporabljenih možnosti (v komercialnih variantah) je npr. propilen glikol in natrijev stearat, vendar je to nezdružljivo z decalactom deo.
Ena rešitev je uporaba mešanice maščob in voska, vendar pa vseeno pomni, da delujejo bolje dezodoranti, izdelani na osnovi vode. Za izdelavo mazljivega stika lahko recimo narediš mešanico 20% voska, 38% kariteja in 40% kakavovega masla, temu pa dodaš 1% tokoferola in 1% decalacta – vendar je vprašanje, kako in koliko bo deloval….
Lahko poskusiš s stikom z dodatkom ZnO (enako narediš osnovo z maščobami, le da dodaš do recimo 15% ZnO), vendar ga moraš dobiti v mikronizirani obliki (vendar ne nano), drugače boš imela vse obleke umazane. Koliko takšen dezodorant deluje, ne vem, sama s cinkovim oksidom nisem poskusila…

Lp
Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.