fbpx

Milo s svinjsko mastjo

Objavil Tončka Mavrič dne

Milo s svinjsko mastjo

V preteklosti je bilo rastlinsko olje v naših krajih luksuz in redkost. Izdelava mila iz oljčnega olja je bila potrata, če že ne nekaj povsem nepredstavljivega. Naše babice so si zato pomagale s tistim, kar so imele na razpolago in tako mila izdelovale pretežno iz živalskih maščob: govejega ali ovčjega loja, svinjske masti, piščančje maščobe itd. Mila iz samih živalskih maščob – še posebej iz čistega govejega loja ali svinjske masti – so bila močno čistilna in so pogosto tudi sušila kožo.

Danes se izmed živalskih maščob uporablja predvsem svinjska mast, navadno v količinah, nižjih od 50%. Svinjska mast da milu podobne lastnosti kot palmovo olje: trdnost, dokaj dobro čistilno moč in predvsem belo barvo.

Pri izdelavi mila s svinjsko mastjo moramo biti pozorni le na doseganje traku: zaradi visokega odstotka nasičenih maščobnih kislin trak dosežemo dokaj hitro, masa pa z vsako minuto postaja bolj kompaktna. Da se izognemo preveč gosti masi in neprijetnostim ob vlivanju, je bolje, da mešanje večkrat prekinemo in preverjamo kompaktnost sledi.

Tokratni recept predstavlja le eno izmed različnih možnih kombinacij. Poleg svinjske masti in kokosovega olja, ki predstavljata osnovo, so milu dodana tudi olja z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin: olivno olje, olje breskovih koščic in ricinusovo olje. Olivno olje, ki se navadno uporablja kot osnova, je tu prisotno le v majhnih količinah. Razlog za to je predvsem estetski: želela sem namreč milo bele barve. Prevelika količina olivnega olja bi dala rumenkasto ali zelenkasto milo, zato sem raje posegla po olju iz breskovih koščic. Ricinusovo olje poveča penjenje in velikost mehurčkov, karitejevo maslo pa dodaja občutek svilene mehkobe.

Milo s svinjsko mastjo: recept za milo iz 500 g maščob

svinjska mast 175 g (35%)
kokosovo olje 125 g (25%)
olivno olje 75 g (15%)
karitejevo maslo 50 g (10%)
olje breskovih koščic 50 g (10%)
ricinusovo olje 25 g (5%)  

voda 150 g
NaOH 70 g (5% znižanje)

kos mila drugačne barve, težak 60-70 gramov, ki vam ni všeč ali vam ni dobro uspel
dišava ali eterično olje q.s.

Postopek:
Milo je izdelano po hladnem postopku. Preden začnete z izdelavo mila, poskrbite za vašo varnost: pripravite delovni pult, nadenite si zaščitne rokavice, očala in zaščitno masko.

Najprej pripravite ribance iz kosa mila, ki vam ni uspel najbolje oz. vam ni všeč. Vzemite čist in popolnoma suh ribežen ter milo preprosto naribajte. Pripravite tudi dodatno večjo stekleno čašo, ki naj bo čista in suha. Postavite na stran.

V stekleni čaši odmerite potrebno količino vode. Posebej stehtajte potrebno količino natrijevega hidroksida. Natrijev hidroksid počasi stresajte v vodo in mešajte, dokler se popolnoma ne stopi. Med mešanjem nikar ne vdihujte hlapov, poskrbite, da bo prostor zračen! Za trenutek odstavite.

V stekleni čaši ali ognjevarni posodi stehtajte potrebno količino maščob. Postavite na štedilnik in nežno segrevajte na nizkem ognju, dokler se vse maščobe popolnoma ne stopijo. Odstavite.

Preverjajte temperaturo maščob in raztopine natrijevega hidroksida. Ko oba dosežeta temperaturo med 40 in 45° Celzija, počasi vlijte natrijev hidroksid v maščobe. Previdno mešajte najprej s kuhalnico, nato pa uporabite palični mešalnik. S paličnim mešalnikom mešajte v presledkih: nekaj sekund naj bo vklopljen, nekaj sekund pa izklopljen, pri čemer maso vedno nežno mešajte z vrtečimi gibi. Mešajte, dokler masa ne doseže rahlega traku.

Ob traku vmešajte eterična olja in še enkrat premešajte s paličnim mešalnikom. Ne mešajte predolgo, da ne bo masa postala preveč gosta.

Tretjino mila vlijte v obložen kalup. To bo naša spodnja plast. Drugo tretjino mila prelijte v posebej pripravljeno stekleno čašo ter dodajte milnate ribance. Dobro premešajte, da se ribanci povsem porazdelijo med svežo maso, nato pa mešanico ribancev in novega mila previdno naložite na spodnjo plast mila v kalupu. Kalup nekajkrat dobro potolcite ob delovni pult, da se izločijo morebitni zračni mehurčki. Preostanek mila (zadnja tretjina, ki je ostala v čaši) previdno nalijte čez mešanico ribancev in mila.

Milo pokrijte in primerno izolirajte, nato pa ga pustite v kalupu naslednjih 24 ur. Po preteku 24 ur milo previdno vzemite iz kalupa in ga razrežite. Pred uporabo ga pustite zoreti na suhem in zračnem prostoru vsaj en mesec.


19 Komentarjev

Anonimni · 29. maja, 2014 ob 08:23

Tončika, pozdravljena! Jaz delam ognjičevo mazilo s svinjsko mastjo, pa imam občutek, da preveč diši po svinjski mast.A bo tudi to milo imelo tak vonj? Kaj pomeni 5% znižanje NaOH? Moram te zopet pohvalit, res si pridna in dobra, da nam pomagaš.Lp

Ana Karim · 29. maja, 2014 ob 10:16

Tončika, hvala za še en odličen recept. Kot naročeno, ker sem se ravno spraševala kako naj dobim snežno belo milo (ki ga zahteva moj mož). 🙂 Ali bi lahko v nekem običajnem receptu z velikim deležem olivnega olja tega v celoti nadomestila s kakšnim drugim, brezbarvnim (olje breskovih koščic ali katero širše dostopno)? Sicer za začetek uporabljam še palmovo olje, ki bi ga nadomestila s svinjsko mastjo, če bi vedela kam naj grem ponjo. Ali bi lahko milo barvala v belo in s čim (titanov d., mica)?

Toncika M · 29. maja, 2014 ob 11:06

Ko sem prvič delala milo s svinjsko mastjo, sem tudi jaz imela enake pomisleke. Brez skrbi, če je svinjska mast dobre kvalitete, vonja v milu ni zaznati. O znižanju si lahko prebereš v objavi o SAP vrednostih in o izračunu NaOH: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/04/izdelava-mila-sap-vrednosti-in-izracun.html

Toncika M · 29. maja, 2014 ob 11:16

Svinjsko mast dobiš pri kakšnem kmetu, morda tudi v trgovini. Pazi le, da kupiš čist svinjsko mast, brez ocvirkov. Če stanuješ blizu meje pa jo dobiš v skoraj vsaki italijanski trgovini v 250 g paketih.

Olivnega olja nikakor ne nadomeščaj povsem z drugimi rastlinskimi olji. Samo olivno olje namreč tudi v večjih količinah da dobro milo. Ostala rastlinska olja imajo precej omejitev… Belo milo bodo dala mandljevo olje, olje breskovih koščic in riževo olje – slednje je naprodaj v litrskih steklenicah. V nobenem primeru ne pretiravaj s količinami (preberi si objavo o Izbiri maščob v milu: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/05/izbira-mascob-v-milu.html).

Doseči belo barvo mila samo z uporabo maščob je težko, vendar ni nemogoče. Drugače pa se za barvanje mila uporablja titanov dioksid ali barvila za mila (ki so v vsakem primeru na osnovi titanovega dioksida). Mika za to ni najbolj primerna, ker ima premalo "barvilne moči". Glede količin in seveda načina uporabe pa ti priporočam objavo Izdelava mila: barvila in pigmenti: http://moja-kozmetika.blogspot.it/2013/09/izdelava-mila-barvila-in-pigmenti.html

Ana Karim · 30. maja, 2014 ob 06:11

Hvala, Tončika. Vse objave o milu sem si že prebrala, a jih moram večkrat, da si bolje zapomnim. 🙂
Svinjsko mast sem že videla v trgovini, a je kaj narobe, če je soljena? Ocvirki v milu? Haha, bi bila dobra fora za kakšnega zakrknjenega mesojedca! 🙂

Toncika M · 30. maja, 2014 ob 11:02

Najbolj si bos zapomnila s prakso :). Svinjska mast bolje da ni soljena, ni pa tako zelo narobe – obstajajo tudi recepti mil s soljo. Ocvirki pa res ne….razen tega, da bi se milo zelo hitro pokvarilo, bi tudi obdrzalo ocvirkast vonj. Kaj pa ce ga zakrknjen mesojedec zamenja za bolj trdo zaseko? : )

Anonimni · 30. decembra, 2014 ob 12:59

Pozdravljena!
Kaj pa, če prvo zmešamo raztopine natrijevega hidroksida s svinjsko mastjo in nato še z ostalimi olji. Po mojem kmečkem razmišljanju v takem primeru ne ostane nič svinjske masti v milu. Ali je kaj drugega narobe v tem primeru? Razen, da potrebujemo en lonec več.
Lep dan

Toncika M · 2. januarja, 2015 ob 17:10

Živjo,

tako kmečko razmišljanje pozablja na dve dejstvi: maščob, ki jih dodamo PO doseženem traku oz. po tem, ko maščobe že zmešamo z NaOH, ne sme biti več kot 10% celotne maščobne mase, saj se v nasprotnem primeru milo zelo rado ponesreči. Drugo, še precej hujše dejstvo pa je, da bi imeli v takem primeru umiljeno svinjsko maščobo + prost NaOH. Eno izmed prvih in najpomembnejših pravil izdelovanja mil je to, da NIKOLI, ponavljam, NIKOLI ne smemo vlivati maščob v NaOH, saj je to precej nevarno.

Lp

Anonimni · 17. januarja, 2015 ob 21:12

Hvala!
Torej moram pustiti 10% recimo olivnega olja? Kaj v tem primeru moramo tudi vlivati NaOH (že pomešan z ostalimi maščobami) v olje? Maščobe v zgornjem primeru nisem mislil vlivati v NaOH zato sem napisal en lonec več. Bi posebej segrel recimo olivno olje in potem vmešal prost NaOH v olje.
Lepo se imejte

Toncika M · 7. februarja, 2015 ob 11:29

Ne ne ne ne… mislim da ste vse skupaj malček zakvačkali.

Milo se izdeluje tako, da se v maščobe vmeša raztopino NaOH. Pika. Po doseženem traku se lahko doda še občutljiva olja. Teh olj, ki jih dodamo PO doseženem traku je lahko največ do 10% skupne teže maščob. Prostega NaOH ni več, kam bi ga vmešali?!

Milo je skrajno resna in tudi nevarna stvar. Če si še niste prebrali objave o tem, kako se izdeluje milo (objav je 4), je to dober trenutek, da začnete.

Potem mi pa seveda natančno razložite, kaj imate v mislih (in zakaj bi tako postopali), pa da vidiva, ali je vaša ideja pravilna oz. kako bi zadevo rešila.

lp

Anonimni · 24. marca, 2015 ob 03:27

POZDRAVLJENA,

najprej pohvale za odličen blog.
Za kozmetične namene sem prihranil nekaj svinjskega sala, ki bi ga uporabil za izdelavo mila, pa me zanima če lahko uporabim enako številko umiljanja kot za svinjsko mast.
Ker pa že ravno govorimo o svinjski maščobi imam pa še eno vprašanje oziroma prošnjo za mnenje;
iz svinjskega sala bi poizkusil narediti stepeno maslo za telo, salo bi bila osnovna maščoba, dodal bi malo mandljevega in olivnega(macerat sivka) olja, odišavil pa bi ga z eteričnim oljem vrtnice plus dodatek škroba seveda.
Salo se mi zdi popolnoma brez vonja, bi ga pa vseeno "opral"(na kulinaričnih forumih sem prebral, da salo stopijo v mleku in pustijo da se strdi, kar se mi zdi zanimiva ideja)
vsaka informacija, izkušnja ali mnenje dobrodošla!
lp Domen

Toncika M · 2. avgusta, 2015 ob 08:53

Pozdravljen Domen,

SAP številke sala ne poznam… in ga ne najdem. Ne vem, ali je enako kot za svinjsko mast ali ne, pa tudi ne vem, ali se kaj drugače obnaša v milu ali ne. Lahko pa izdelate poskusno milo s 6% ali 7% znižanjem – tudi če ima salo drugačen SAP, bo v milu še vedno veliko prostih maščob in milo ne bi smelo biti agresivno. Je pa takšno početje bolj kot ne nestrokovno!

Če je salo že zdaj povsem brez vonja ne skrbite, ga tudi potem ne bo imelo. Ni ga potrebno prati – to je nujno le takrat, ko maščoba diši.

Lp

Anonimni · 2. januarja, 2017 ob 17:54

Pozdravljena,

mene pa zanima še nekaj glede svinjske masti: Pred enim tednom smo skuhali mast domačega prašiča in zadnjih nekaj litrov malo preveč zapekli (namesto rumenkaste je postala že rjavkaste barve, v trdem stanju pa je umazano bele barve). Ker si je za kuhanje ne upam uporabiti, me zanima, če bi bila dobra za milo. Mila še nisem delala nikoli, bi se pa rada naučila, če lahko na ta način "rešim" storjeno napako.

Dalje me zanima še to, ali se je smiselno igrati tudi z izdelavo NaOH iz pepela. Zasledila sem recept, po katerem naj bi se 1 kg pepela (bukev) kuhalo 2 uri v 5 l vode. Temu naj bi se dodalo 750 g olivnega olja (oz. obratno, kuhan pepel v olje) itd.

Kar se sala tiče, je to le nekoliko bolj kvalitetna oz. fina svinjska mast (mast je pod kožo, salo pa med notranjimi organi in rebri). Pri kuhanju sem opazila, da se je iz masti bolj kadilo (izhlapevanje vode) iz sala pa skoraj nič (mogoče je kriva tudi višja temperatura prostora pri kuhanju sala).

Najlepša hvala za odgovor!

Anonimni · 2. januarja, 2017 ob 17:56

Velikokrat se vso maščobo (podkožno in salo) zmeša skupaj in skuha svinjsko mast.

Toncka Mavric · 29. januarja, 2018 ob 09:53

Pozdravljeni,

zapečeno mast sicer lahko uporabite v milu, vendar pa to ne bo ravno najboljše kvalitete oz. se jaz osebno za ta korak ne bi odločila. Vem, da nekateri izdelovalci mila za domačo "reciklažo" olja, ki ostaja od cvretja, porabijo v milu, vendar pa sama te prakse ne zagovarjam. Olje, ki je že bilo segreto preko neke določene temperature, je prav zaradi tiste visoke temperature že bilo izpostavljeno oksidacijskim postopkom in degradaciji, torej je zaradi tega nižje in slabše kvalitete.

Nekoč so NaOH pridobivali iz pepela, vendar vam toplooo odsvetujem takšne poskuse. Tako pridobljena masa namreč nima stabilne in konstantne vrednosti NaOH, nihče vam ne garantira, koliko NaOH boste iz 1 kg pepela pridobili. Kako boste potem vedeli, kakšno milo bo? Preveč NaOH, premalo NaOH?

Lp
Tončka

maja · 14. marca, 2019 ob 12:15

Živjo,

naredila tole in je super. Namesto olja breskovih koščic sem dala olje mareličnih koščic. Upam, da je ok zamenjava, ker nisem mogla preveriti v saop calcu, saj nisem našla svinjske masti med danimi parametri za izbiro maščob. Kaj bi lahko izbrala za svinjsko mast, da bi lahko po potrebi spreminjala recepturo?

Hvala!
Lepo pozdravljena.

  Mateja · 15. marca, 2019 ob 09:27

  Maja, svinjska mast je “lard” in je v Soap calcu.
  LP Mateja

   Albina · 15. januarja, 2022 ob 14:03

   Zanima me kako bi lahko uporabila maščobo prašiča mangulica, ki ima ogromno nenasičene maščobe
   Hvala
   Lp

  Tončka Mavrič · 15. marca, 2019 ob 11:06

  Živjo Maja,

  kot ti je že namignila Mateja, je v soapcalcu svinjska mast “lard”.
  Zamenjava za svinjsko mast je lahko palmina maščoba, da pa vsaka zamenjava vedno nekoliko drugačno milo.
  Pri tem pomni: vedno je potrebno preračunati potrebno količino NaOH!

  Lp
  Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.