fbpx

Svilnato tekoče milo za roke (iz ostankov trdega mila)

Objavil Tončka Mavrič dne

Svilnato tekoče milo za roke (iz ostankov trdega mila)

Kdor sam izdeluje trdo milo, se pogosto sooča z obilico ostankov in koščkov, ki jih pogosto ni mogoče uporabiti, kot npr. odrezki ali drobci, ko milo vzamemo iz kalupa in ga razrežemo na rezine ali kose. Takšni koščki in odrezki so navadno premajhni, da bi jih lahko uporabili za umivanje, zato jih spreten izdelovalec mila reciklira.

Možnosti za uporabo in izkoristek teh drobcenih koščkov sta dve: odrezke po sledi vmešamo v novo milo, ki ga izdelamo, ali pa jih stopimo in izdelamo tekoče milo za roke.

Do zamisli za to drugo varianto sem prišla, ko mi je po neki izdelavi mila zaradi slabe oblike kalupa ostalo ogromno drobnih odrezkov. Takšni odrezki so ravno tako milo, škoda mi je bilo, da bi jih kar tako zavrgla, zato sem odrezke skupaj z milom sušila, nato pa eksperimentirala in izdelala čisto posebno tekoče milo. Postopek je zelo preprost, sama izdelava pa zahteva zelo malo sestavin. Med italijanskimi ljubiteljskimi izdelovalci domačega mila in domače kozmetike je bil recept zelo dobro sprejet, saj omogoča hitro in preprosto uporabo vseh tistih drobcev, ki bi jih drugače morali zavreči.

Tekoče milo po spodnjem receptu je zelo nežno, zaradi nizke vsebnosti površinsko aktivnih snovi pa primerno tudi za bolj pogosto uporabo. Vsebnost fruktoze še dodatno omili učinek tenzidov hkrati pa na koži pušča mehak občutek.

Milo se kljub nizki vsebnosti površinsko aktivnih snovi kar dobro peni in dobro umije. Med umivanjem daje občutek posebne svilene mehkobe, po umivanju pa so roke manj suhe kot pri uporabi navadnega mila.

Recept za 100 g: Svilnato tekoče milo za roke

Faza A
voda 15
doma izdelano trdo milo 5 (milo mora biti že posušeno, torej naj ima vsaj 4-6 tednov)

Faza B
voda 30
fruktoza 40

Faza C
cocamidopropyl betaine 5
decyl glucoside (ali coco oz. lauryl glucoside) 5
dišava ali eterično olje q.s.

pH okoli 9

Postopek
Milo nadrobimo, naribamo ali z lupilcem “nalupimo” ter dodamo vodo. Dobro premešamo in pustimo stati čez noč. Nastala bo bolj ali manj gosta, pudingasta zmes. Gostota te zmesi in topnost mila je odvisna od razmerja posameznih maščob v milu, ki ga uporabite. V kolikor so še prisotni drobci mila, zmes naslednji dan nad vodno kopeljo segrevamo, dokler se milo povsem ne stopi.

V drugi posodi segrevamo vodo in fruktozo. Ko se fruktoza stopi in dosežemo prozorno raztopino, mešanico dodamo že raztopljenemu milu. Dobro premešamo in pustimo, da se ohladi.

Ohlajeni mešanici dodamo cocamidopropyl betaine in decyl ali coco ali lauryl glucoside. Izbira enega ali drugega glukozida je odvisna od gostote osnovne zmesi. Pri bolj gosti osnovni zmesi dodajamo decyl glucoside, pri manj gosti pa coco ali lauryl glucoside. Zmes se dodatno zgosti prav ob dodatku povšinsko aktivnih snovi.

Za konec dodamo še nekaj kapelj eteričnega ali dišavnega olja, ki bo prekril neprijeten vonj površinsko aktivnih snovi.

Opombe
Zaradi visokega pH trdega mila bo tudi končni izdelek imel pH okoli 9. pH v tem primeru ne poskušajte spreminjati, saj bi se ob znižanju pH soli, iz katerih je milo sestavljeno, začele razcepljati in sproščati maščobne kisline. pH naj torej ostane bazičen – tak kot je pH vašega mila.

Če površinsko aktivnih snovi kot sta cocamidopropyl betaine in decyl glucoside, nimate, ter vas je medtem prešinila zamisel, da bi vaše ostanke mila ravno tako stopili in uporabili kot tekoče milo (brez dodajanja ostalih sestavin), vam to toplo odsvetujem. Čisto milo, raztopljeno v vodi, je namreč bolj podobno želejastemu blobu, slabo uspeli žolci ali Slimerju iz Ghost busters. Z edino razliko, da ni zeleno.

Fruktoza igra v tem receptu dvojno vlogo, po eni strani deluje kot sekvestrant (se še spomnite objave o konzervansih? Dovolj visoka količina sladkorja lahko vodo “zaseže” zase in jo tako naredi nedostopno bakterijam), po drugi pa zelo omili učinek površinsko aktivnih snovi in daje izredno mehek, svilnat občutek na koži. Zamenjava z drugim sladkorjem (npr. saharozo, to je navadnim domačim sladkorjem) je le deloma mogoča, saj sladkor ne omogoča svilnatega občutka oziroma lahko daje celo lepljiv, nekoliko “masten” občutek.

Pri tem tekočem milu se lahko zgodi, da se bo ščasoma razdelilo ali posedlo, kar pa je povsem normalno. Žal navadno, trdo milo nima najboljše topnosti v vodi, zato se lahko zgodi, da se pojavi oborina. Tekoče milo iz ostankov mila najbolje uspe z milom, ki je narejeno iz 100% olivnega olja. Takrat dobimo viskozno tekoče milo, ki je navadno bolj prozorno in se ne poseda.

Pri pripravi računajte, da 100 g izdelka ne bo odgovarjalo 100 ml volumna, temveč nekaj manj. Da se izognete na pol praznim plastenkam, svetujem, da izdelate večjo količino. 300 g mase lepo napolni 250 ml plastenko, 100 g mase pa ima prostornino le med 80 in 85 ml, zato primerno temu tudi preračunajte, koliko mase potrebujete za vašo embalažo.

Kategorije: FORMULACIJE IN RECEPTI

20 Komentarjev

Sasa Bobic · 23. februarja, 2018 ob 09:02

Bravo Tončka! Super recept! Zelo v kratkem bom preizkusila tole in ne dvomim v uspeh 😉
Pred časom sem iz želje izdelati tekoče milo, le-tega "cmarila" iz KOH in maščob, trajalo je ene dva dni, vonjave, nered,… rezultat pa… hja no…
Tole se mi zdi dosti bolj obetavno in enostavno 🙂

Toncka Mavric · 23. februarja, 2018 ob 09:22

Hvala Saša!
Pa poročaj če boš poskusila, z milom z velikim deležem olivnega olja je res super.
Milo iz KOH sem pa tudi jaz poskusila delat samo enkrat. Rezultat … ehem no ja. Kot praviš ti. Nikoli več.

Lp
Tončka

Sasa Bobic · 23. februarja, 2018 ob 09:36

Velja! Aja, pa HB ribica 😉 LP, Saša

Toncka Mavric · 23. februarja, 2018 ob 11:23

Aha! Hvala :* Pa HB tudi tebi ;);)

nina · 1. marca, 2018 ob 09:44

Živijo! Najprej hvala za nove objave, sem jih zelo vesela! 🙂

Zanima me, če bi recept bil v redu tudi za kupljeno milo, npr. Marseillsko, ki mislim da ima pH10, kolikor sem uspela najti na spletu. Sedaj ga kar stopim v vodim, zmešam s paličnim in vlijem v plastično embalažo, ampak mi ni najbolj všeč zaradi sluzaste strukture in tudi izuševanja kože. Bi bil ta recept primeren?

Hvala ti!

Toncka Mavric · 1. marca, 2018 ob 09:51

Živjo Nina!
Če je milo umiljeno po klasičnem hladnem postopku, je lahko tudi kupljeno, seveda. Tako da bo Marseillsko milo tudi v redu, edino bo morda potrebno malček več potrpljenja, da se povsem raztopi, ampak načeloma bo šlo brez težav!

Lp
Tončka

Maja · 10. aprila, 2018 ob 06:38

Pozdravljena,

naredila tole milo, mi je kar uspelo. Uporabila sem ostanek mila, ki ga delam po receptu iz vašega bloga: sivkino milo po hladnem postopku. Edino bi spremenila, da bi bilo manj sluzasto. Bom probala z oljčnim milom, zato bi želela narediti Kastiljsko milo iz 100% oljčnega olja, pa nisem zasledila recepta. Kakšna ideja, ali ga enostavno vnesem kar v soapcalc? In še vprašanje: je tekoče milo primerno tudi za telo in za otroke?

Hvala in čudovit dan ti želim!
maja

Toncka Mavric · 10. aprila, 2018 ob 07:22

Živjo Maja,

kastiljsko milo je čisto preprosto 100% milo iz olivnega olja, nič drugega. Enostvano vnesete v soapcalc in določite odstotek znižanja (reciva 5%) ter upoštevate 300 g vode na 1000 g maščob. To je to. Pazite le dvoje: potrebuje precej več časa, da doseže trak (včasih pride do navideznega traku, ki pa ni dejanski trak, zato raje malček dlje mešajte) ter potrebuje dolgo zorenje. Bolje 8 tednov kot kakšnega manj.

Tekoče milo je primerno tudi za telo in otroke, vendar imejte v mislih, da je količina mila in površinsko aktivnih snovi precej nizka, zato kakšne fino umazane otroške kože od flokijev, kemičnih svinčnikov ali podobnega ne bodo čiste; enako bi za tuširanje po kakšnem bolj "vrtičkarskemu" ali "švicarskemu" dnevu vseeno posegala po klasičnem trdem milu.

Lp
Tončka

Anonimni · 10. aprila, 2018 ob 11:39

Toncka, hvala

če sem prav izračunala moram dodati 128,70g NaOG na 1000g olivnega olja. Quality vrednosti pa precej odstopajo od priporočljivih. Je to ok?

Hvala:)
maja

Toncka Mavric · 10. aprila, 2018 ob 12:05

Živjo,

izračun bo kar pravilen.
Vrednosti pa vsekakor odstopajo od priporočljivih, saj gre za milo iz zgolj olivnega olja. To olje pač daje takšne lastnosti, drugače ne more biti. Da pa je lahko milo (z dovolj dolgim sušenjem) povsem uporabno, pričajo stoletne izkušnje in tradicija. Milo bo sluzasto in se bo slabo penilo, vendar je to prav značilno za milo iz 100% olivnega olja 😉

Lp
Tončka

Anonimni · 12. aprila, 2018 ob 05:49

Hvala,

zato je torej nemogoče dobiti-kupiti milo iz 100% oljčnega olja, verjetno ga nihče ne želi s takimi lastnostmi 🙂 Ga bom naredila, kar bo pa ostalo bo šlo v prašek za perilo 🙂

pozdravček
maja

Toncka Mavric · 12. aprila, 2018 ob 06:30

Živjo,

seveda lahko kupite milo iz 100% olivnega olja. To je kastiljsko milo. Gotovo je drugačno od mila z dodatkom drugih maščob, vendar je prav tako odlično.

Lp
Tončka

Maja · 7. maja, 2018 ob 09:41

Še en pozdravček 🙂

moram ti sporočiti, da mi je trdo kastiljsko milo lepo uspelo in zdaj čakam da dozori, da izdelam tekoče milo. Zanima me ali lahko v tekočem milu uporabim mlečno kislino za znižanje PH vrednosti in ali je potrebno dodati npr. Cosgard za podaljšanje uporabnosti tega mila?
Še nekaj me bega glede trdih mil oz. hranjenja. Za glicerinska mila vem, da ga je potrebno oviti v folijo, da se ne naveže vlage. Kaj pa mila po hladnem postopku? Do sedaj sem jih ovijala v natur papir, ki diha, vendar je kmalu izgubilo vonj po eteričnih oljih. Ali lahko tudi ta mila bolj neprodušno zapakiram, da bi ohranila vonj?
In še ena dilema: katero milo je bolj primerno za izdelavo domačega gela za pranje perila: trdo kastiljsko milo ali navadno trdo milo z dodatkom kokosove maščobe?

Hvala ti za vse dobre nasvete!
maja

Toncka Mavric · 7. maja, 2018 ob 10:08

Živjo Maja,

me veseli, da je kastiljsko milo uspelo! Zdaj pa le še obilico potrpežljivosti, da se posuši in dozori 😉

V tem tekočem milu ne moreš in ne smeš dodati kisline za zniževanje pH. Razlog sem tudi navedla v opisu: ob znižanju pH bi se soli, iz katerih je milo sestavljeno, začele razcepljati, postopoma bi se zato sproščali delci maščobnih kislin. Milo je namreč sol, reakcija med maščobno kislino in NaOH. Konzervansa ni potrebno dodati, saj je količina fruktoze dovolj velika.

Navadnih mil (neglicerinskih) med sušenjem ne ovijamo v folijo, saj bi se s tem težje osušila. Vedno jih zavarujemo le s papirjem, ki diha ali pustimo zoreti zaprte v kartonski škatli, ki ji naredimo nekaj lukenj. Eterična olja se žal neizogibno izgubijo, temu se lahko izogneš z izbiro takšnih eteričnih olj, ki so manj hlapljiva (odlično se odnese dišeča pelargonija, ylang-ylang, cimet ipd) ali pa uporabiš dišave. Drugače žal ne gre.

Osebno nisem navdušena nad pranjem perila z milom. Milo je namreč sestavljeno iz slabo topnih soli. Vem, da se to sliši čudno, saj se milo vendar stopi v vodi, vendar vseeno spada med slabo topne soli. Pomisli, da se celo ob tako nizkem deležu kot je v tem receptu rade pojavijo usedline ali motni delci, ker je topnost tako slaba. Posledica slabe topnosti v vodi je (na dolgi rok) možnost nalaganja ostankov mila v bobnu in ostalih delih pralnega stroja. Pomisli na to, kolikokrat očistiš tuš kabino ali kad ter ploščice – to so tudi ostanki mila 😉 Če kljub temu želiš izdelati milo za pranje perila, posezi po milu s kokosovo maščobo. Posebej za ta namen boš morala izdelati milo BREZ znižanja NaOH (torej popolnoma umiljeno), količino kokosa pa seveda povečaš, za večjo čistilno moč.

LP
Tončka

Maja · 10. maja, 2018 ob 08:18

Hvala, Tončka

Glede na to, da sem naredila precej kastiljskega mila (uf za vsaj 100 l tekočega mila :), sem ga imela namen porabiti za detergent (drugače uporabljam navadno trgovinsko milo), zdaj pa ga raje ne bom 🙂

pozdravček

Toncka Mavric · 10. maja, 2018 ob 08:20

Živjo Maja,

lahko ga pa porabiš za kakšne druge "čistilne" zadeve. Npr. detergent za tla 😉 Variant je veliiiko.

Lp
Tončka

saya · 23. maja, 2018 ob 12:36

Pozdravljeni, ko ste delali trdo sivkino milo, se vam je kdaj zgodilo da so bila mila lepljiva – kot da se topijo? Sej je zrelo, ne pece vendar je lepljivo in mastno. Lahko kaj naredim, da jih popravim? Ker so bila misljena kot porocna darilca in v 3 dneh ne morem narest novih mil.. Mislim pa da vem kje je slo po zlu, namrec uporabila sem drugi lug in glede na nasvete, da je treba ce delas milo pozimi dodati vec vode sem tudi vode vec dodala 🙁

Toncka Mavric · 23. maja, 2018 ob 16:23

Živjo Saya,

opisanih težav nisem nikoli imela. Vsekakor je nekaj šlo narobe, po vsej verjetnosti je bilo premalo luga. Glede na to, da pišeš, da si uporabila drugi lug – si preverila odstotek čistosti? Kakorkoli, mil sedaj ne moreš popraviti in ne moreš rešiti. Če so lepljiva in mastna so najbrž premalo umiljena in bodo … za domačo rabo. Ali pa za stran. Za poročna darila pa boš morala pogruntati kaj drugega, nekaj, kar lahko izdelaš bolj na hitro.

Od kod pa informacija, da je pozimi potrebno dodati več vode? Sama delam pozimi in poleti (no, v najhujši vročini se res ne lotim) z enakim razmerjem vode, pa vedno vse štima.

Lp
Tončka

Jerneja · 2. oktobra, 2018 ob 18:31

Kje lahko kupim fruktozo in cocamidopropyl betaine

    Tončka Mavrič · 3. oktobra, 2018 ob 05:57

    Živjo Jerneja,

    fruktozo dobiš v (skoraj) vsaki trgovini z živili, Cocamidopropyl betaine pa v spletnih trgovinah s kozmetičnimi sestavinami, v Sloveniji npr. Tovarna Organika, Natural Loti, Milnica itd.

    Lp
    Tončka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.