fbpx

Trgovine s kozmetičnimi sestavinami (in ne samo)

Objavil Tončka Mavrič dne

Trgovine s kozmetičnimi sestavinami (in ne samo)

Ali: kje kupiti, kaj kupiti in na kaj paziti.

Veliko let je že minilo od objave Kje kupiti in kaj kupiti s seznamom tujih spletnih trgovin (ter eno samo, samcato slovensko trgovino), v katerih je bilo moč kupiti kozmetične surovine. Od takrat se je svet domače kozmetike, še posebej v Sloveniji, precej spremenil in razvil, prav tako tudi v tujini. Osvežitev teh informacij je bila že kar nujna, se mi zdi!

Tokrat seznam ne bo zgolj seznam, ampak tudi povzetek lastnih izkušenj, preferenc in seveda nakupovalnih navad. Začnem seveda v Sloveniji, bom pa seznamu dodala še vse tiste (pomembne) pritikline, ki jih domači proizvajalec konec koncev potrebuje.

Slovenska surovinska scena

Če je še nekaj let nazaj v Sloveniji tržišče bilo revno in borno, je današnja paleta trgovin s kozmetičnimi surovinami precej bolj pisana. Znotraj meja imamo tako na razpolago kar lepo število trgovin: Tovarna OrganikaNatural LotiFavnBeebeautywithmajaHerbanaCalendula,  Milnica in še veliko drugih. Večina teh spletnih trgovin ponuja vse, kar potrebujete za izdelavo domače kozmetike: hidrolate, rastlinska olja, eterična olja, emulgatorje, konzervanse, antioksidante, kozmetično aktivne učinkovine, površinsko aktivne snovi, zgoščevala vodne in lipidne faze, voske, sintezne emoliente itd.

Omenjene trgovine se v nekaterih pogledih precej razlikujejo v ponudbi in dobavljivosti sestavin, večkrat pa tudi v ceni. Kar se tiče izbora kozmetično aktivnih sestavin in “modernosti” sta na prvem mestu Tovarna Organika in Natural Loti, saj je v obeh spletnih trgovinah moč dobiti veliko naprednih sestavin, ponudbo pa obe trgovini kar dobro obnavljata in dopolnjujeta. Izbor je v primerjavi s tujino še vedno pogosto omejen, vendar je – glede na velikost našega tržišča – obstoječa ponudba super.

Sama imam neposredne izkušnje le s Tovarno Organiko, Natural Loti in Favnom: dobava ekspresno hitra in natančna za vse tri. Ob povpraševanju po dodatnih informacijah ali spremnih dokumentih načeloma ni težav, Favn pa ima večino analiznih listov kar na spletni strani. 

Z drugimi slovenskimi spletnimi trgovinami nimam izkušenj, deloma zaradi omejene ponudbe sestavin, deloma pa tudi zaradi bistveno nižjih cen, ki jih ponuja tujina, zaradi česar veliko večino sestavin kupujem na tujih spletnih straneh. 

Tuje spletne trgovine

Seznam tujih spletnih trgovin s kozmetičnimi surovinami bi lahko bil dolg kilometre in kilometre, toliko jih je! Vendar pa bi seznam na neki točki postal popolnoma neuporaben, saj se surovine, ki jih lahko v teh trgovinah najdemo, na neki točki začnejo ponavljati. Omenila bom samo meni ljube oziroma tiste, s katerimi imam posredne ali neposredne izkušnje.

Nam najbližje je najbrž hrvaška Terra Organica, ki ima poleg kozmetičnih surovin tudi prehranska dopolnila. Večina kozmetičnih surovin, ki jih ima v ponudbi, je pravzaprav le preprodaja sestavin iz romunske spletne trgovine Elemental. Elemental ima cenovno dostopne surovine in dobro izbiro sestavin, med njimi tudi take, ki jih v Sloveniji ni moč dobiti, npr. ferulna kislina. Neposredne izkušnje s to trgovino nimam, vendar so punce, ki od tam naročajo in jim pomagam pri razvoju kozmetičnih formulacij, zadovoljne. Sama lahko rečem le to, da so s stališča birokracije napredni, saj so vsi varnostni listi dostopni online, brez težav pa pošljejo tudi ostale dokumente.

Cenovno prijazna je tudi poljska trgovina Beautyever. Ima zelo dobro in kvalitetno izbiro kozmetično aktivnih sestavin, pri čemer je kar lepo število takšnih, ki jih v Sloveniji ni, npr. tetraizopalmitat askorbinske kisline, arginin, alfa lipoična kislina, azelaična kislina in mnoge druge. Za naročilo v Slovenijo je potrebno malce okoli vogla, saj morate vse sestavine dati v košarico, izpolniti nakup (do tam, kjer je potrebno vpisati naslov) nato pa napisati mail in prositi za izračun za pošiljanje v Slovenijo (najbolje je izbrati economy pošiljko). Gospa Mira, ki je zelo prijazna, bo naročilo stehtala in povedala, koliko je poštnina, ki pa je s Poljske smešno nizka. Sama še nisem plačala več kot 5 eur. Nato plačate in v manj kot tednu dni je pošiljka pri vas. Tu nakupujem predvsem posebne in redke kozmetično aktivne sestavine, ki jih drugje ne dobim.

Izmed številnih trgovin v nemško govorečem svetu bi izpostavila štiri: ManskeDragonspiceAlexmo cosmetics ter Skinchakra.  V primerjavi z nekaterimi drugimi nemškimi trgovinami (npr. Behawe) imajo sicer manjšo in morda bolj okrnjeno ponudbo, vendar tudi nižje cene. V primerjavi s poljsko trgovino Beautyever so cene tu za nekatere surovine nekoliko višje, vendar še vedno pogosto bolj konkurenčne od slovenskih. Strošek poštnine pri prvih dveh ni pretirano visok (pri Manske do 9 kg 10,50 eur, pri Dragonspice 12,80 eur ne glede na težo), vsekakor pa se splača nabrati nekoliko večje naročilo. Pri Manske navadno naročam “osnovne” sestavine: rastlinska olja, nekatere površinsko aktivne snovi, naravne dišave in podobno. Dragonspice in Alexmo pa imata kar široko ponudbo tako osnovnih in funkcionalnih sestavin kot tudi kozmetično aktivnih sestavin. Manske brez težav pošlje dokumente, v kolikor zaprosite, zelo hitro pa odgovorijo tudi na vsa vprašanja ali dvome, pri Dragonspice pa je včasih to tudi težava in jih je potrebno večkrat pocukati. Skinchakra pa je prava posebnost med temi trgovinami, saj ima okrnjeno vendar zelo izbrano in zares kvalitetno ponudbo sestavin. Cene so nekoliko višje od Manske, vendar boste tu našli sestavine, ki jih drugje ni, npr. kelator natrijev fitat, pufer natrijev citrat, enega najboljših solubilizatorjev – Clear Plus itd. Tu nakupujem veliko “redkih” a temeljnih sestavin, ki so za kvalitetno formuliranje nepogrešljive.

Poleg poljske trgovine Beautyever in nemške Skinchakra pa za nakup kozmetično aktivnih sestavin še vedno v večinskem deležu stavim na italijanski spletni trgovini Glamour Cosmetics in Farmacia Vernile. Kljub temu, da je izdelava domače kozmetike dandanes doma že skoraj v vseh evropskih deželah, pa Italijani (najbrž zaradi svoje nečimrne narave in želje po večni lepoti) še vedno prednjačijo v kvaliteti in raznolikosti kozmetičnih sestavin, ki jih je mogoče dobiti za domačo rabo. Ti dve trgovini sta – v evropskem smislu – kilometre naprej pred konkurenti. Med njima je kar precej razlik; dobava iz Glamour Cosmetics je hitra, odzivnost prav tako; pri naročili v Farmacia Vernile pa se lahko na paket čaka tudi več tednov. Farmacia Vernile je namreč v resnici lekarna in čakalne dobe so … dolge. Obe trgovini načeloma brez težav pošljejo dokumente, velika negativna stran obeh pa so visoki stroški pošiljanja v Slovenijo, zato je najbolje naročiti skupinsko in si deliti stroške poštnin. Sestavin, ki jih je mogoče dobiti samo in zgolj pri zahodnih sosedih, je ogromno: izredno blage površinsko aktivne snovi, zelo učinkoviti naravni emulgatorji, cela vrsta najnovejših in najbolj učinkovitih kozmetično aktivnih sestavin, da o profesionalnih sestavinah za izdelavo make-upa ne govorimo. In še in še.

Kot zadnjega vključim še vsem dobro znani francoski Aroma Zone. S te spletne strani že dolgo ne naročam več, saj so francosko … francoski. Cenovno (glede na količino sestavine) niso posebej ugodni, osebno pa me moti predvsem to, da je dobava kakršnekoli dodatne informacije ali dokumentov skorajda nemogoča. Veliko večino sestavin, ki jih ponuja Aroma Zone, je mogoče dobiti tudi drugje, zato raje brskam in naročam pri drugih  ponudnikih.

Drobna beseda o eteričnih oljih (in ostalih dišavnih snoveh)

Medtem ko je pri posameznih kozmetičnih surovinah skorajda vseeno, kje nakupujete (pri predpostavki, da ima prodajalec vse surovine samo za kozmetično rabo!), pa je pri izbiri eteričnih olj potrebno malce več premišljenosti, izbirčnosti in kritičnosti. Eterična olja so namreč lahko zelo različne kvalitete!

V kolikor eterična olja v svoje izdelke vključujete v minimalnih količinah zgolj in predvsem zato, da izdelek nekoliko odišavite, bodo eterična olja, ki jih lahko kupite pri povprečnih prodajalcih kozmetičnih sestavin, čisto v redu. Več izbirčnosti pa je potrebno takrat, ko eterična olja uporabljamo z namenom učinkovitosti (aromaterapevtska uporaba eteričnih olj) ali pa, ko jih uporabljamo za izdelavo dišečih mešanic (parfemska raba eteričnih olj). V tem primeru raje posegajte po visokokakovostnih eteričnih oljih, kot npr. Pranarom (dobite jih tudi na aromazen.si), Florihana (različni prodajalci v Sloveniji, lahko jih naročite tudi iz tujine), Oshadhi (najbližje dobavljiv pri Terra Organica) in druge. Kvalitetna eterična olja lahko dobite tudi pri domačih pridelovalcih in distilerjih, npr. Histria Botanica.

Kot posebnost za častilce vonjav in parfumerske navdušence velja omeniti spletno trgovino Hermitage Oils, ki ima kar tri poslovalnice: v Angliji, v Avstraliji ter v Italiji (https://www.hermitageoilsitaly.com), zaradi česar so stroški poštnine lahko precej “prijateljski” v kateremkoli delu sveta. Hermitage Oils je mala posebnost, saj se ukvarja z vsem, kar je dišečega: absoluti, konkrete, eterična olja, CO2 izvlečki, izolati sestavin, tinkturami, enfleražami itd. Skratka: vse dišeče na enem mestu, med njimi tudi zelo redke sestavine.

Kaj pa oprema?

Palični mešalnik lahko kupite kjerkoli na spletu ali v fizičnih trgovinah kot so Merkur, Mercator ali Mercator tehnika, Spar, Tuš in ostali. Ne zapravljajte premoženja, cena ne vpliva na kvaliteto emulzije – izjema je seveda palični mešalnik z emulgatorskim nastavkom, ki pa navadno stane krepko čez 150 eur.

Steklene čaše, steklene palčke, termometre (tako digitalne kot analogne), pH lističe dobite v bolje založenem Sanolaborju. Seveda nima vsak Sanolabor tudi laboratorijske opreme, zato se vam splača najprej telefonirati in povprašati.

Steklovino lahko dobite tudi v spletni trgovini Mikro+polo kjer je precej cenejša kot v Sanolaborju, vendar se morate potruditi, da opravite naročilo nad 50 eur, drugače vam zaračunavajo stroške priprave naročila (10 eur). Stroškov poštnine ni.

Kategorije: DRUGO

6 Komentarjev

Matejka · 20. avgusta, 2019 ob 10:38

Spoštovani. Potrebujem izvleček volčjega boba( Lupinus albus extract). Pri milnici so ga imeli, ker pa ni bil najbolj iskani artikel, ga nimajo več na zalogi in ga v prihodnosti tudi ne nameravajo več uvrstiti v ponudbo. Ker predvidevam, da ga sami niso kuhali, ker postopek pač ni čisto običajna ekstrakcija, so ga od nekje naročili. Prebrskala sem vse zgoraj naštete tuje trgovine in bila neuspešna. Mi lahko prosim svetujete kam naj še pogledam? Making cosmetics ga ima samo od 2 kg navzgor, kar pa mi je za preizkušanje malce prevelika količina.

Kristina · 14. novembra, 2019 ob 18:29

Hej, punce 🙂
Tončka, hvala za vse te informacije, ker je včasih kakšno trgovino težje izbrskati.
Bi pa rada opozorila na mojo izkušnjo z Manske, mogoče komu pride prav. Ker se nimam odprtega spja in sem v pridobivanju poročil o varnosti seveda potrebujem dokumentacijo. Z njihove strani sem dobila kar precej vzvišen odgovor, da hobi uporabniki potrebujemo plačati 10eur za te dokumente. Kljub temu, da količina nakupljenega blaga krepko presega domačo uporabo. Sicer sama količina denarja niti ne bi bila problem, če bi bila njihova komunikacija vsaj malo spoštljiva. Ob pošiljanju nisem niti prejela tracking številke. Ne z njihove strani ne s kurirske. Za moje pojme storitev nižja od vseh standardov. Produkt sam je hvalabogu prispel in je ok.
Bi pa še ob tej priliki omenila nekaj Angleških trgovin s katerimi sem bila zelo zadovoljna, cene pa so ugodne. Kakšna stvar sicer nekje dražja, drugje cenejša. The soap kitchen – raznovrstna ponudba, poštnina se začne pri okoli 16eur, vendar ob večji teži kar precej naraste. Naissance – zelo kakovostna olja po dobrih cenah, poštnina je bila brezplačna obakrat ko sem kupila olj za zgolj 50eur. Mystic moments in New directions UK – imajo enako ponudbo, cene znajo biti nizke, poštnina pa precej nizka. Blago dostavijo zelo hitro. Bi pa opozorila, da vse njihove dišave, ki sem jih testirala niso bile kaj prida uporabne za uporabo v milih. Imajo pa solidno kopijo Olivem1000.

Tončka Mavrič · 15. novembra, 2019 ob 09:23

Živjo Kristina,

žal tvoja izkušnja ni osamljena … oziroma, bom rekla takole: vedno pogosteje se to dogaja. Tudi Glamour Cosmetics je za dokumente začel zaračunavati, mislim, da okoli 6 eur / dokument.

Podjetja so podjetjem dolžna priskrbeti te dokumente, fizičnim osebam pa načeloma ne. Težava je v tem, da se je pogosto že zgodilo, da so posamezniki naročili neko sestavino npr. na Manske, da so dobili njihove dokumente, izdelali varnostno poročilo za registracijo, potem pa od tam naprej kupovali na AromaZone (za katerega vemo, da je težko dobiti dokumente). Tako da – nekako je potrebno razumeti tudi njihovo stališče.
Sama z Manske sicer nisem imela nikoli težav, bom pa od sedaj naprej bolj pozorna.

Lp
Tončka

Medvedek · 10. marca, 2020 ob 00:18

Dober prispevek, ravno tole sem iskal. Zanima me, kje je najbolj ugodno kupiti aloe vero gel ali podoben zgoščevalec, ki se meša z alkoholom in ga zgosti? Aloe vera ima cel kup enih oblik od tonikov, praška in podobno, kar bi rad, je pa želatina, ki se lahko vidi na Youtube kot en dober puding brez barve.

Andrea · 23. marca, 2020 ob 13:55

Super informacije, hvala in še tako naprej.
lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.