fbpx

Recept: Osvežilno pršilo za telo meta & bezeg

Objavil Tončka Mavrič dne

Osvežilno pršilo za telo meta & bezeg

Izdelava preprostega osvežilnega pršila je bila že dlje časa na mojem seznamu želja in opravil. Pravzaprav vse odkar je narava zimske temperature v hipu zamenjala za poletno vročino in soparo. Torej vsaj nekaj tednov.

Osnovni sestavini v formulaciji, ki se je šele oblikovala v moji glavi, sta bila meta in mentol, saj sta oba idealna za osvežitev. Ko pa sem prejšnji teden na Facebooku objavila nagradno igro z nagrado izvlečka bezgovih cvetov (dišečega!), se je ta ideja hitro zlila z zamislijo nekaterih punc, ki so predlagale uporabo bezgovega glicerita v osvežilnem pršilu. In tu smo!

Formulacijo sem namenoma obdržala preprosto in z le nekaj temeljnimi sestavinami, ki se medsebojno dopolnjujejo. Hidrolat poprove mete za osvežitev in pomiritev, mentol za intenzivnejši občutek hlajenja, izvleček bezgovih cvetov v glicerolu pa doda vlažilne in antioksidativne lastnosti, ki so v poletnih mesecih vedno dobrodošle. Priprava je izredno hitra, vsega skupaj vam vzame največ deset minutk, s pospravljanjem vred – kot mora biti v teh vročih dneh 🙂 

Pršilo diši sveže in hladno, skorajda rezko, po metinih listih in mentolu, sčasoma pa se vonj hidrolata poveže s sladko medenostjo bezgovih cvetov in na koži ostane rahla, prijetna aroma poletnih dni.

Osvežilno pršilo za telo meta & bezeg

Formulacija za 100 g

hidrolat poprove mete do 100

solubilizator Clear Plus (INCI: Caprylyl/Capryl Glucoside, Aqua, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Caprylate, Polyglyceryl-6 Oleate, Sodium Surfactin) 2,4

etilni alkohol (96 %) 10

mentol v kristalčkih 0,5

glicerolni izvleček bezgovih cvetov 5

Cosgard (INCI: Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol) 0,6

pH 5

 

Postopek izdelave:

V manjšo čašo odtehtamo etilni alkohol in mentol v kristalčkih ter dobro premešamo, da se vsi kristalčki mentola povsem raztopijo. V večjo čašo odtehtamo hidrolat poprove mete ter solubilizator. Premešamo, da dobimo homogeno zmes. Raztopino mentola nato počasi dodajamo v mešanico hidrolata poprove mete in solubilizatorja ter mešamo. Dobiti moramo homogeno, povsem prozorno raztopino. Dodamo glicerolni izvleček bezga, preverimo in po potrebi popravimo pH ter dodamo konzervans. Pršilo prelijemo v stekleničko s pršilom.

 

Opombe k formulaciji in izdelavi

Mentol je glavna sestavina eteričnega olja mete in je pravzaprav odgovoren za tipičen prepoznaven vonj, ki ga ima meta. Na koži deluje izredno osvežilno, skorajda “ledeno” hladno in mrzlo, kar se s pridom izkorišča v izdelkih za osvežitev. Pri tem velja povedati, da se receptorji na koži delovanja mentola kar hitro navadijo, zato je tudi osvežilni občutek izdelka sčasoma manjši. Za intenzivnejši občutek hlajenja lahko povečate količino mentola, vendar bodite pozorni: mentol je lahko dražeča sestavina, zato z njim ne pretiravajte. Uporabljeni mentol lahko opustite ali zamenjate za eterično olje poprove mete. V tem primeru prilagodite količino potrebnega solubilizatorja.

Mentol je topen v alkoholu in netopen v vodi, zato je za uspešno vključitev v kozmetični izdelek potrebna visoka količina alkohola in/ali uporaba solubilizatorja. V tem primeru sem izbrala srednjo pot: vključila sem določen odstotek alkohola, ki zaradi hitrega izhlapevanja na koži pripomore k občutku svežine, vendar sem uporabila tudi solubilizator. Solubilizator pripomore k popolni disperziji mentola. Uporabljena količina alkohola namreč nikakor ni dovolj, da bi lahko brez solubilizatorja dosegli prozorno stabilno raztopino, temveč bi izdelek bil mlečno bele barve, mentol pa bi ščasoma izstopil.

Sama najraje uporabljam solubilizator Clear Plus, saj se je v vseh poskusih izkazal za najbolj preprostega in učinkovitega. V kolikor imate na razpolago drug solubilizator (npr. Dermofeel 10 LW) je potrebno količino solubilizatorja prilagoditi izbranemu solubilizatorju – s testiranjem. Več o solubilizatorjih in njihovi uporabi pa sem že pisala tukaj.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.