fbpx

Recept: Valentinovo srce z arganom, vanilijo & nerolijem

Objavil Tončka Mavrič dne

Valentinovo srce z arganom, vanilijo in nerolijem

Mogoče temu nadmernemu miljenju botruje tudi straaaašna poraba mila pri nas doma. Moj dragi popoldne zelo rad tiči v šraufariji in iz delavnice pogosto pride črn od glave do pet… In tako je vsak izgovor dober – za miljenje.

In vsaka priložnost je dobra za miljenje – tudi Valentinovo! 😉 Le da za takšno priložnost preprosto moraš narediti nekaj srčkastega. Rožnatega ali rdečega. In ker je rožnato in rdeče v super kontrastu z belim, je padla odločitev. Belo milo z rožnatim srčkom in zapeljivo dišavo vanilije in pomarančnih cvetov. Pravi Casanova, kakšen Valentin!

Ah, ja, mimogrede, sem vam kdaj povedala, da zame so pomarančni cvetovi ter neroli preprosto najlepši parfum, kar jih obstaja?

Recept za Valentinovo milnato srce z arganom, vanilijo in nerolijem

Valentinovo milo je izdelano v dveh delih oziroma v dveh ločenih postopkih: notranje srce je namreč eno milo (nastalo z eno saponifikacijo), kontrastna belina pa je seveda drugo milo, nastalo z drugo saponifikacijo. To preprosto pomeni, da je treba za takšen hec vsaj dva dni saponifikacije. Za Valentinovo milo je tako prvi dan potrebno izdelati notranji del (srce ali več src), ki jih drugi dan “zalijemo” z maso belega mila.

Recept(a) sta v kombinaciji primerna za izdelavo srčkastega mila silikonskem kalupu, ki so nato vstavljena v belo milo v kalupu za 500 g maščob. Če imate kalupe drugačnih dimenzij, primerno preračunajte količine enega in drugega mila!

Vanilijevo srce z arganom – skupno 300 g maščob

kokosovo olje 150 g (50 %)
olivno olje 118 g (39 %)
arganovo olje 32 g (11 % – planirano je bilo 10 %, torej 30 g – vendar se je malce prelilo in sem potem hitro prilagodila plane in recept)

mala kavna žlička purple mice

voda 90 ml (30 % maščob)
NaOH 44 g
upoštevano znižanje NaOH 8 %

ob traku: dišava vanilije

Postopek:

Postopek izdelave je klasičen za hladni postopek. Potrebno je pripraviti raztopino NaOH v vodi – natrijev hidroksid počasi stresemo v primerno količino vode ter premešamo, dokler se popolnoma ne raztopi. Pustimo, da se počasi ohlaja. Medtem v drugi čaši odtehtamo maščobe in jih nežno segrevamo, da se kokosovo olje stopi. V maščobe vmešamo mico – jaz sem jo tokrat dodala v maščobe neposredno pred miljenjem, saj sem želela resnično homogeno barvo. Mica na natrijev hidroksid ni občutljiva, zato jo načeloma lahko dispergiramo v maščobah tudi že prej. V kolikor želite nehomogen, marmoriran vzorec, mico dodajte raje po traku.

Ko tako mešanica maščob kot raztopina natrijevega hidroksida dosežeta med 40 in 45° Celzija, umilimo: raztopino NaOH previdno vlijemo v maščobe, pomešamo, nato pa mešamo s paličnim mešalnikom do traku. Ob traku dodamo dišavo, še enkrat dobro premešamo in maso vlijemo v kalup srčaste oblike. Dobro izoliramo in pustimo stati vsaj 24 ur.

Po preteku 24 ur milo vzamemo iz kalupa ter začnemo s pripravo belega mila.

Belo milo z nerolijem – skupno 300 g maščob

kokosovo olje 300 g (100 %)

voda 90 ml (30 % maščob)
NaOH 43,98 g
upoštevano znižanje NaOH 20 %

ob traku: dišava nerolija

Postopek:

Tudi v tem primeru umilimo po klasičnem hladnem postopku. V čašo odtehtamo primerno količino vode. V drugo čašo odtehtamo NaOH. Pripravimo raztopino NaOH tako, da v vodo previdno vsujemo NaOH in premešamo. Pustimo, da se povsem raztopi in da dobimo homogeno, prozorno raztopino, ki se bo počasi ohlajala. Medtem v tretji čaši odtehtamo potrebno količino kokosovega olja in ga v vodni kopeli segrevamo, da se stopi. Ko tako raztopina NaOH kot kokosovo olje dosežeta temperaturo med 40 in 45° Celzija, umilimo. Raztopino NaOH previdno vlijemo v kokosovo olje, premešamo, nato pa s paličnim mešalnikom mešamo do traku. Ob traku dodamo dišavo in ponovno premešamo.

Postopek izdelave Valentinovega mila:

Če smo upoštevali vse korake, imamo ravnokar umiljeno belo maso in že umiljene ter strjene rožnate srčke. V kalup s spatulo previdno nanesemo plast bele umiljene mase, nato pa srčke (ali srček v obliki tulca, v kolikor imamo en sam, podolgovat kalup) z vseh strani “obložimo” z belo maso – posebej smo previdni ob zgornji zarezi. Srček držimo v rokah (dobre rokavice so obvezne!!!) in ga čim bolje obložimo z belo maso tako, da se masa prime vseh ploskev, še posebej pa je mora dovolj ostati v zgorjni, srčasti zarezi srčka. Ta korak je sila pomemben, če želimo, da bo naš srček zares dobro vtisnjen v belo milnato maso, brez mehurčkov in brez “lukenj” v masi.

Nato tako obložen srček (ali srčke) previdno položimo na plast bele mase, ki smo jo nanesli v kalup. Vložene srčke z vseh strani obložimo s preostalo belo maso in jih povsem prekrijemo. Možno je, da ne bomo porabili vseh srčkov (oziroma celotnega srčkastega tulca), zato pred izdelavo preverimo, koliko srčkov bo šlo v naš kalup oziroma kje bomo milo iz tulca morali odrezati. Možno je tudi, da bo ostalo nekaj bele mase. V tem primeru imejte pri roki dodaten silikonski kalup, da ostanek mila hitro vlijete v kalup.

Ko tako izdelamo naše milo s srčkastim vstavkom, kalup položimo v kartonsko škatlo in ga neizoliranega pustimo na sobni temperaturi 24 ur. Po preteku 24 ur milo vzamemo iz kalupa ter ga razrežemo. Sušimo vsaj 4-6 tednov.


1 Komentar

Poja · 16. maja, 2021 ob 08:21

Tončika, pozdravljena. Navdušena nad izgledom tega mila in zelo rada bi ga naredila. Ni pa mi povsem jasno, kako gre ta del, ko že narejene srčke dajemo v drugo, belo maso.
Ali obstaja kalup, ki je srčkast in v obliki tulca? Nikjer ga nisem namreč še zasledila – to bi najbrž precej olajšalo zadevo, da se ga enostavno položi v drug, pravokoten kalup in oblije z drugo-faznim belim milom, nato pa reže.. (Tako jaz delam okrogla mila, ko jih dajem v kalup od tulca, ki ga dobim v embalaži za Pringles čips.)
Če pa imam samo posamične srčke, ki jih nato cele prekrijem (najprej na roko namažem z vseh možnih strani, da se izognem mehurčkom in morebitnih lukenj), nato pa polijem, da ga popolnoma prekrije) z belim milom.. hm, to si pa težje predstavljam.. A ne ostane ena plast srčka (tista zgornja, kjer se srček vidi – kot npr. na tvoji sliki) izven, torej ni prekrita z belim milom – kot da je le obdana z belim milom, oblika srčka pa se še vedno vidi? Najbrž bi bilo tako težko uloviti “level”, da bi bilo zares ravno).. Ali je zato nujno prekriti cel srček in potem tudi to, zgornjo plast, rezati? Se mi zdi, da se pri tem naredi en kup “odpadnega” materiala, ki se ga sicer uporabi, ampak se mi zdi kar veliko dela za manj rezultata.. 😉
Hvala za vse super informacije!
Poja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.